Tachometer Needle Doesn't Move : Honda CBR 600RR Sportbike Forum : 600RR.Net

» Insurance
» Sponsors
» Honda 600RR Prices
Go Back   600RR.net > Technical Talk > Troubleshooting

Troubleshooting Having trouble with your bike? Common know issues or trobuleshooting questions here.

Reply
 
Thread Tools
Old 10-10-2012, 01:03 AM   #1
daaango
Training Wheel Hero
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Tachometer Needle Doesn't Move

Hey everyone, I recently bought a used bike and I'm already having problems...

The tach needle on my 2006 stopped moving. It stays put around 2,500 RPMs, even on startup. The bottom left LED on the revolution circle is also out. Everything else on the cluster is working (clock, speedometer, temp, fuel, indicators, etc.).

What's interesting is the LED sometimes flickers on/off when riding, and sometimes the needle flicks up randomly (but I haven't seen it do that in awhile).

I pulled some pictures from Google to help show the problem. The attached picture shows the LED I'm referring to.



Any ideas? I'm thinking if it was a fuse, more things would be broken than just the needle?

Last edited by daaango; 10-10-2012 at 01:12 AM. Reason: updated picture
daaango is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-10-2012, 01:51 AM   #2
tuRbOtROn
AMA Supersport Racer
 
tuRbOtROn's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Diego, CA
Posts: 836
Thanks: 8
Thanked 5 Times in 4 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Perhaps the LED that has stopped working has come loose and is now blocking needle movement? Does the needle seem to want to move at all? And is it still stuck in the same spot while powered down?


Sent from my Motorcycle iPad app
__________________
-'08 600RR (07 blue and silver with white lowers and tail) Stolen
-'10 Ducati 848 Dark (DARK)


Quote:
Originally Posted by stormy View Post
To use it in a sentence
In other words displaying interest and or admiration or as you put it "leg humping" is so fouled by your judgement that you're statement is both dehumanizing and so lacking in morality that it brings shame upon you.

the rest of us who haven't committed such obvious acts of player hating are full of win, however.
tuRbOtROn is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2012, 02:23 AM   #3
OveRReV
Moto GP Racer
 
OveRReV's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Islas de Filipinas
Posts: 6,168
Images: 16
Thanks: 338
Thanked 201 Times in 176 Posts
Feedback Score: 1 reviews
i've had worse when my gauge acted funny, first the tach needle stopped moving then all of the digital displays started screwing around until it no longer had any display & this was a couple of days before my race, tried to fix it by removing the gauge cleaning the internals & connections but still no luck so i just said fack it & left it alone, a couple of hours later the damn thing all worked again.

i thought i was going to buy a new gauge, very mystifying.
__________________

2004 CBR 600RR JDM
HRC radiator
WP 4618 rear shock
WP 1508 steering damper
Ohlins 0.90 N/mm fork springs
Overrev tuned fork cartridges
Akrapovic Evo Carbon FS
Dynojet PCIIIUSB
AFAM 15/47 sprockets
DID VX2 520 gold chain
Brembo 19RCS MC
HEL brakelines
SBS HS pads
Euro Racing riser plates & lever
HM RL Annitori quickshifter
EVR CTS slipper clutch
OveRReV is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2012, 02:59 AM   #4
daaango
Training Wheel Hero
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Lately, the needle has been staying at the same spot, doesn't matter if it's on or off. It vibrates a little when riding, but not enough to move it. A few weeks ago it would randomly jerk up and down, but I haven't seen it do that in awhile.

It's weird because the needle stays around 2 even when powered off, instead of just hanging loosely at 0. The needle also doesn't even budge when starting up.

The LED doesn't look loose or anything, and it's definitely not blocking the needle.

Last edited by daaango; 10-10-2012 at 03:03 AM.
daaango is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2012, 12:14 PM   #5
harry-nyc
AMA Supersport Racer
 
harry-nyc's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,062
Thanks: 114
Thanked 97 Times in 84 Posts
Feedback Score: 5 reviews
Does the needle swing all the way up when you turn on the bike? The normal cycle through, as the speed goes all the way as well?

Try checking the back of the gauges to make sure everything is plugged in all the way then check each wire, maybe a wire got loose.

I had the same problem, the needle would swing all the way up then nothing when I rev'd the bike. It was an ECU issue for me, replaced it and worked fine. Try seeing if you know anyone and switch gauges and ECU.
harry-nyc is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2012, 12:18 PM   #6
daaango
Training Wheel Hero
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Nope, when starting up, the needle stays fixed :/
daaango is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2012, 08:26 PM   #7
OveRReV
Moto GP Racer
 
OveRReV's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Islas de Filipinas
Posts: 6,168
Images: 16
Thanks: 338
Thanked 201 Times in 176 Posts
Feedback Score: 1 reviews
ecu issue? damn i hope not because if it happened to me i'll have to replace the entire wiring harness & switches because i have HISS.
__________________

2004 CBR 600RR JDM
HRC radiator
WP 4618 rear shock
WP 1508 steering damper
Ohlins 0.90 N/mm fork springs
Overrev tuned fork cartridges
Akrapovic Evo Carbon FS
Dynojet PCIIIUSB
AFAM 15/47 sprockets
DID VX2 520 gold chain
Brembo 19RCS MC
HEL brakelines
SBS HS pads
Euro Racing riser plates & lever
HM RL Annitori quickshifter
EVR CTS slipper clutch
OveRReV is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2012, 08:52 PM   #8
tuRbOtROn
AMA Supersport Racer
 
tuRbOtROn's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: San Diego, CA
Posts: 836
Thanks: 8
Thanked 5 Times in 4 Posts
Feedback Score: 2 reviews
As far as know the ECU is nearly indestructible! If its anything it's not that! So if it is you are a one of! The ECU is just a translator, if anything it would relate info incorrectly but even then it would manifest in other areas as well! For instance a rev needle error would also affect gas mileage and result in back fire etc.


Sent from my iPhone25S(27ft by2.5in screen)
__________________
-'08 600RR (07 blue and silver with white lowers and tail) Stolen
-'10 Ducati 848 Dark (DARK)


Quote:
Originally Posted by stormy View Post
To use it in a sentence
In other words displaying interest and or admiration or as you put it "leg humping" is so fouled by your judgement that you're statement is both dehumanizing and so lacking in morality that it brings shame upon you.

the rest of us who haven't committed such obvious acts of player hating are full of win, however.
tuRbOtROn is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 12:01 AM   #9
daaango
Training Wheel Hero
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks for the help so far everyone!

Do you think maybe the ECU came a little loose? I won't be able to work on it until the weekend, but yesterday I took the windscreen off and tried to push the plug in on the gauge. No luck.

Might try to take off the front fairing to get a better looksie of everything...
daaango is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 08:41 PM   #10
OveRReV
Moto GP Racer
 
OveRReV's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Islas de Filipinas
Posts: 6,168
Images: 16
Thanks: 338
Thanked 201 Times in 176 Posts
Feedback Score: 1 reviews
impossible for the ECU to get loose with how the sockets are connected, try getting a can of electronic contact cleaner & spray the connections going to the gauge & ECU, let dry & plug them in again, cross your fingers.
__________________

2004 CBR 600RR JDM
HRC radiator
WP 4618 rear shock
WP 1508 steering damper
Ohlins 0.90 N/mm fork springs
Overrev tuned fork cartridges
Akrapovic Evo Carbon FS
Dynojet PCIIIUSB
AFAM 15/47 sprockets
DID VX2 520 gold chain
Brembo 19RCS MC
HEL brakelines
SBS HS pads
Euro Racing riser plates & lever
HM RL Annitori quickshifter
EVR CTS slipper clutch
OveRReV is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2012, 10:20 PM   #11
ceebeyar600
Training Wheel Hero
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 77
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
check fuses..similar think happened to my 03 and i figured out it was a fuse blown
ceebeyar600 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2012, 03:03 AM   #12
daaango
Training Wheel Hero
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by ceebeyar600 View Post
check fuses..similar think happened to my 03 and i figured out it was a fuse blown
would a blown fuse only affect a LED and the needle? I believe I was reading somewhere that the fuse related to the gauge controlled multiple things...

I'll still take a look tomorrow, and maybe take a look at the ECU :/
daaango is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2012, 03:37 AM   #13
OveRReV
Moto GP Racer
 
OveRReV's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Islas de Filipinas
Posts: 6,168
Images: 16
Thanks: 338
Thanked 201 Times in 176 Posts
Feedback Score: 1 reviews
a blown fuse would disable the gauge altogether.
__________________

2004 CBR 600RR JDM
HRC radiator
WP 4618 rear shock
WP 1508 steering damper
Ohlins 0.90 N/mm fork springs
Overrev tuned fork cartridges
Akrapovic Evo Carbon FS
Dynojet PCIIIUSB
AFAM 15/47 sprockets
DID VX2 520 gold chain
Brembo 19RCS MC
HEL brakelines
SBS HS pads
Euro Racing riser plates & lever
HM RL Annitori quickshifter
EVR CTS slipper clutch
OveRReV is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2012, 08:15 PM   #14
murphdog1411
AMA Supersport Racer
 
murphdog1411's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: 814, Pa
Posts: 1,331
Images: 94
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Are the LEDs in your cluster stock(orange) or changed in color like the one in the picture? If they have been changed, it is likely they unsoldered the tach needle. May have not gotten a good solder joint when reinstalling.
__________________
murphdog1411 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 11:16 PM   #15
daaango
Training Wheel Hero
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I asked the previous owner and looks like he changed the LEDs to red and white. I'll take a picture as soon as I get reunited with the bike. Damn... what a hassle lol
daaango is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 07:58 PM   #16
murphdog1411
AMA Supersport Racer
 
murphdog1411's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: 814, Pa
Posts: 1,331
Images: 94
Thanks: 0
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 1 reviews
Ok, keep us posted. If they have been changed, its either botched, or just not reassembled properly.
__________________
murphdog1411 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2012, 11:10 PM   #17
Ccdel237
Pocketbike Racer
 
Ccdel237's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 350
Thanks: 0
Thanked 38 Times in 38 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Looks like it has been modified. I'm not sure how people change the color like that but if you have to solder LEDs to the board, that is very easy to **** up. Hehe I had a very similar issue, it ended up being that two wires were pinched in the middle of the harness. Honda uses incredibly cheap wiring.
__________________
- Christopher, 2007 Blue/Silver CBR600RR - Stock
Ccdel237 is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 12:34 AM   #18
daaango
Training Wheel Hero
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sorry for the wait, but here's the picture of the cluster



Needle stays in that position no matter what now, but speedometer registers fine.

As you can see, the bottom left LED is out. It was working when I was about to take the picture, but went out right before I pressed the shutter. It seems to do what it wants.
daaango is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2012, 11:37 PM   #19
Ccdel237
Pocketbike Racer
 
Ccdel237's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 350
Thanks: 0
Thanked 38 Times in 38 Posts
Feedback Score: 0 reviews
My first guess is the cluster board is messed up because it was improperly soldered. Those modifications have to be done extremely delicately. Other than that it could be wiring. Try taking off a couple fairings and wiggling the harness.
__________________
- Christopher, 2007 Blue/Silver CBR600RR - Stock
Ccdel237 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 08:58 AM   #20
CBRoman
Pocketbike Racer
 
CBRoman's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Halifax, Canada
Posts: 254
Thanks: 31
Thanked 43 Times in 35 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Another thing to consider is that something on the circuit board may be shorting out. Check for any solder that might be shorting out two or more traces on the circuit board. The person that did this mod might have accidentaly gotten solder on the board where it shouldn't be.
__________________
CBRoman is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 04:57 PM   #21
SeanO
AMA Supersport Racer
 
SeanO's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Leesville, LA
Posts: 1,184
Images: 2
Thanks: 8
Thanked 56 Times in 45 Posts
Feedback Score: 2 reviews
I had this happen to me with the needle after a cluster mod for LEDs. There are two ways to pull the needle off when you do the MOD. You can de-solder it or pull the needle itself off. Most people de-solder the needle. If the 4 solder joints are not redone correctly then the joints will come loose. This may be your issue. I have attached a link for reference.

http://www.600rr.net/vb/showthread.php?t=106007
__________________
White 07 CBR600rr
SeanO is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2012, 05:44 PM   #22
Rayray475
Pocketbike Racer
 
Rayray475's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Burton Mi
Posts: 324
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 10 Posts
Feedback Score: 2 reviews
I run UsSpeedo a speedometer shop in flint Michigan. my guess is that whoever did the led swap either did a bad job desoldering the tach motor and broke one of the leads or pulled the needle off of the motor and pulled the metal stem out of it. either way the fix is to replace the motor. i can repair it for $125. ill fix or replace the leds that aren't working inside while i'm in there.

you can pm me or call our office and ask for Ray.
(810) 244-0909
Rayray475 is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2012, 04:05 PM   #23
daaango
Training Wheel Hero
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I finally took it apart this past weekend and found that the needle wasn't connected all that well... all I had to do with solder it back on. Found a lot of other problems, but they all seem manageable. As for the led, I put some solder on it but it's still flickering. Probably just going to try and replace it later down the road...

Thanks for the help everyone!

edit: Also, the hid ballast was pretty messed up, it shorted out my front left turn signal and was causing problems with my low beams. Not sure if it was a related problem, but meh

Last edited by daaango; 12-05-2012 at 04:08 PM.
daaango is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:32 PM.



Powered by: vBulletin | vBadvanced CMPS & Gallery
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Forum Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum Ducati Scrambler Forum Kawasaki Ninja 250SL Forum