What would cause my bike to lose power/sputter while riding? : Honda CBR 600RR Sportbike Forum : 600RR.Net

» Insurance
» Sponsors
» Honda 600RR Prices
Go Back   600RR.net > Technical Talk > Troubleshooting

Troubleshooting Having trouble with your bike? Common know issues or trobuleshooting questions here.

Reply
 
Thread Tools
Old 08-11-2010, 06:16 AM   #1
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
What would cause my bike to lose power/sputter while riding?

I have lately noticed my bike being jerky sometimes, I'll watch my RPM's and they will drop for a split second and go right back and it goes like that for a while and eventually it stops.

I was just riding and it got pretty bad, almost to where I couldnt ride home.

I put fuel injection cleaner in my tank, What else could it be? Spark plugs? I have 13,000 miles, valves havent been cleaned yet.
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-11-2010, 07:24 AM   #2
MikeyP
Moto GP Racer
 
MikeyP's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Austin, TX
Posts: 3,309
Thanks: 263
Thanked 257 Times in 198 Posts
Feedback Score: 10 reviews
Could be a worn out chain/sprockets.

Edit: I'm a knucklehead. I didn't pay attention to your "RPM" comments.
Disregard anything I post on this site.
__________________
2008 CBR 600RR #1 (Graffiti) street
2008 CBR 600RR #2 track
CMRA #599


Quote:
Originally Posted by MikeyP View Post
Unfortunately bikes fall over. It's in their nature.
It's our job to keep them upright, but we are only men.

Last edited by MikeyP; 08-11-2010 at 05:04 PM.
MikeyP is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2010, 09:26 AM   #3
Nico
Administrator
 
Nico's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Adelaide
Posts: 12,826
Thanks: 122
Thanked 1,337 Times in 948 Posts
Feedback Score: 2 reviews
I would say its a fuel issue, and that as a result your plugs have fouled. Pull out the plugs give them a clean and put them back in, run a couple of tanks with injector cleaner and see how you go.
__________________
Nico

04 600RR

Nico is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2010, 03:08 PM   #4
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
It FEELS like a fuel issue, like it's intermittently not getting gas so it wants to stall. Thanks for the tips I'll try it out and keep you posted.
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2010, 12:09 PM   #5
tmcrey1
Lifetime Premium
 
tmcrey1's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 449
Thanks: 2
Thanked 14 Times in 12 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by JamesX88 View Post
I put fuel injection cleaner in my tank, What else could it be? Spark plugs? I have 13,000 miles, valves havent been cleaned yet.
What they don't tell you is that fuel system cleaner automatically fouls spark plugs.
tmcrey1 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2010, 12:47 PM   #6
Hambo
Knee Dragger
 
Hambo's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Upstate South Carolina
Posts: 152
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by JamesX88 View Post
I have lately noticed my bike being jerky sometimes, I'll watch my RPM's and they will drop for a split second and go right back and it goes like that for a while and eventually it stops.

I was just riding and it got pretty bad, almost to where I couldnt ride home.

I put fuel injection cleaner in my tank, What else could it be? Spark plugs? I have 13,000 miles, valves havent been cleaned yet.
Sounds like fuel to me. Could be a fuel pump issue, but then again it could be anything in the ignition and/or fuel system.
Hambo is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 04:07 PM   #7
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
I ran two tanks of fuel injection cleaner (the good stuff, highly reccomended), and it still happens.

I noticed two things:

It happens after I ride a little while and my bike gets hot.

It also tends to happen more when I hit bumps. (pot holes, speed bumps, just plain bumps)



I also noticed that if I keep my RPM's high (above 7000) it doesnt happen at all. and if it happens at low RPM's, I just have to rev my engine to get it to stop and just keep the RPM high.


Any tips? :/

Last edited by JamesX88; 08-17-2010 at 04:13 PM.
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 04:12 PM   #8
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
P.S. Everyone ive talked to said it wasnt the spark plugs
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 04:50 PM   #9
Grab_Ths
2 R's are better than 1!
 
Grab_Ths's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Poquoson, VA
Posts: 105
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Does your digital display go erratic when you hit these potholes? Do you ever notice the clock resetting to 12:00, could possibly be a ground issue.
__________________
2006 VW MK6 Jetta/Package 2 - DD
2004 Red/Black 600RR

Mods--
ProGrip Duo Density Grips
Vortex -1/+1 520 Conversion
RK GXW Chain - X-Ring
LED Flushmounts
Puig Clear DB Windscreen
Two Brothers M2 Carbon Slip-On
Two Brothers Mid-Pipe
CA Taillight
Competition Werkes FE
Fresh 2CT's

Grab_Ths is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 06:14 PM   #10
Hambo
Knee Dragger
 
Hambo's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Upstate South Carolina
Posts: 152
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by JamesX88 View Post
It also tends to happen more when I hit bumps. (pot holes, speed bumps, just plain bumps)
That sounds like a bad ground somewhere. I'm sure someone has had this problem before. Now we play the waiting game to see if someone will reply that has had it lol.
Hambo is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 06:31 PM   #11
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Nothing goes wrong electronically, No clocks reset and the speedometer and digital display is fine.... But where are the grounds so I could check for good measure?

I'd like to emphasize the my bike has to get hot before this happens part. The bumps, It doesnt happen at every bump, But sometimes, and I think the bump makes me realize it more.
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 06:32 PM   #12
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Also, When I rev my RPMS, It goes away. That's also I think a pretty key point, but again I dont know
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 06:50 PM   #13
Grab_Ths
2 R's are better than 1!
 
Grab_Ths's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Poquoson, VA
Posts: 105
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 3 reviews
It sounds possible that it is an electrical issue. I know these bikes charge the batteries more efficiently at 5500+ rpms. Now I know on cars if the battery becomes disconnected while the motor is running, the alternator keeps everything firing whereas I tried it on my bike, I loosened up the leads on the battery terminals, gave them a wiggle (haha) and it cut off, first it sputtered for a milli-second, then shut down. My question would be how new is your battery, and have you had any rectifier/regulator issues in the past that would cause the battery to not hold a charge?

If it was a fuel issue, I would think the more duty cycle on the injectors under higher revs would cause the issue to reproduce more often, to me a fuel issue would be present at all rpms, not just at certain key points. Check the wiring, also check the fuses on the left-hand side behind the mid-fairing, take a peek under the ram air cover on the left and look at the wiring harnesses to make sure nothing has be de-pinned slightly in either connector, give them a slight tug to make sure they are fully seated in the harnesses.

Keep us posted man...
__________________
2006 VW MK6 Jetta/Package 2 - DD
2004 Red/Black 600RR

Mods--
ProGrip Duo Density Grips
Vortex -1/+1 520 Conversion
RK GXW Chain - X-Ring
LED Flushmounts
Puig Clear DB Windscreen
Two Brothers M2 Carbon Slip-On
Two Brothers Mid-Pipe
CA Taillight
Competition Werkes FE
Fresh 2CT's

Grab_Ths is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 06:56 PM   #14
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
The battery is same battery that came with it, I bought the bike used in february 2010 with 7700 miles. It's a 2006. The bike now has 13,000 miles and I've ridden it pretty hard, no crashes though, only a couple tip-overs while stopped (haha)

How would I go about testing my battery to make sure everything is good? Could an auto-zone type place check a motorcycle battery?
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 07:12 PM   #15
Grab_Ths
2 R's are better than 1!
 
Grab_Ths's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Poquoson, VA
Posts: 105
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by JamesX88 View Post
The battery is same battery that came with it, I bought the bike used in february 2010 with 7700 miles. It's a 2006. The bike now has 13,000 miles and I've ridden it pretty hard, no crashes though, only a couple tip-overs while stopped (haha)

How would I go about testing my battery to make sure everything is good? Could an auto-zone type place check a motorcycle battery?
They would be able to test your battery, if not then I know for a fact that Advance auto would be able to. If you have access to a multimeter, that would be the way to check the charging system while your bike is running. Also check your connections to make sure that they are snug and not loose.
__________________
2006 VW MK6 Jetta/Package 2 - DD
2004 Red/Black 600RR

Mods--
ProGrip Duo Density Grips
Vortex -1/+1 520 Conversion
RK GXW Chain - X-Ring
LED Flushmounts
Puig Clear DB Windscreen
Two Brothers M2 Carbon Slip-On
Two Brothers Mid-Pipe
CA Taillight
Competition Werkes FE
Fresh 2CT's

Grab_Ths is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 07:15 PM   #16
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Will do all of the above, Thanks and Ill let you know how it turns out
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 07:20 PM   #17
Grab_Ths
2 R's are better than 1!
 
Grab_Ths's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Poquoson, VA
Posts: 105
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Sounds good bro, start with the battery test. And then worse-case scenario, you can rent tools from advance and the other parts stores if they don't let you test the system while you are in the parking lot.

EDIT: while you are in the parking lot with their multimeter...

__________________
2006 VW MK6 Jetta/Package 2 - DD
2004 Red/Black 600RR

Mods--
ProGrip Duo Density Grips
Vortex -1/+1 520 Conversion
RK GXW Chain - X-Ring
LED Flushmounts
Puig Clear DB Windscreen
Two Brothers M2 Carbon Slip-On
Two Brothers Mid-Pipe
CA Taillight
Competition Werkes FE
Fresh 2CT's


Last edited by Grab_Ths; 08-17-2010 at 08:05 PM.
Grab_Ths is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2010, 07:59 PM   #18
Hambo
Knee Dragger
 
Hambo's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Upstate South Carolina
Posts: 152
Thanks: 5
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Yeah the more I think about it, I'm gonna go with battery. Its possible that that battery doesn't have enough charge to run the system at idle. How does it crank? It crank pretty well?
Hambo is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2010, 04:50 AM   #19
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
It's kinda funny, I didn't even consider the battery. But a week or two ago I was stuck at a restaurant because my bike wouldn't start. It just turned over and over, fuel pump primed, everything. Eventually I got it to start by pushing it and all was well. And today when I was going home from work, It hard a little bit of a time starting. I really think it's the battery at this point, I didn't think it could make my bike do what it's doing but I think it's a good shot this is the problem, Getting it checked tomorrow. Will post details.
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2010, 05:14 AM   #20
Nico
Administrator
 
Nico's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Adelaide
Posts: 12,826
Thanks: 122
Thanked 1,337 Times in 948 Posts
Feedback Score: 2 reviews
For starters:

NEVER DISCONNECT THE BATTERY WITH THE BIKE RUNNING!

It is a very good way to blow something up, including your r/r, ecu and gauges.

The battery soaks up a lot of transient voltages that the r/r doesn't catch.

The bike will not produce enough voltage to charge the battery till around 3.5k RPM, it will not produce enough to run the bike until around 1.8k rpm. Thats why you test the charging system at 5k RPM - its within its operating range.

If your battery is 4 years old then its probably stuffed.

Also check your engine stop relay, swap it with the fan one, it supplies power to the fuel pump (via the fuel cut relay) and the coils, if the contacts are a little burnt that may explain the problem as well, if swapping the engine stop relay doesn't work then try the fuel cut relay.
__________________
Nico

04 600RR

Nico is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2010, 05:17 AM   #21
Nico
Administrator
 
Nico's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Adelaide
Posts: 12,826
Thanks: 122
Thanked 1,337 Times in 948 Posts
Feedback Score: 2 reviews
BTW the big red text wasn't aimed at you James, if anything more at Grab_Ths, I can't stress enough just how important this is.
__________________
Nico

04 600RR

Nico is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2010, 05:52 PM   #22
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
I bought a new battery, and my old battery was still good. Didn't fix the problem, Low end was 10 and he said he was surprised the battery was still good after 4 years. Bought a new one just to try, and It's still the same thing.
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2010, 07:31 PM   #23
Grab_Ths
2 R's are better than 1!
 
Grab_Ths's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Poquoson, VA
Posts: 105
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 3 reviews
Quote:
Originally Posted by Nico View Post
For starters:

NEVER DISCONNECT THE BATTERY WITH THE BIKE RUNNING!

It is a very good way to blow something up, including your r/r, ecu and gauges.

The battery soaks up a lot of transient voltages that the r/r doesn't catch.

The bike will not produce enough voltage to charge the battery till around 3.5k RPM, it will not produce enough to run the bike until around 1.8k rpm. Thats why you test the charging system at 5k RPM - its within its operating range.

If your battery is 4 years old then its probably stuffed.

Also check your engine stop relay, swap it with the fan one, it supplies power to the fuel pump (via the fuel cut relay) and the coils, if the contacts are a little burnt that may explain the problem as well, if swapping the engine stop relay doesn't work then try the fuel cut relay.
Roger that, thanks for the tip Nico
__________________
2006 VW MK6 Jetta/Package 2 - DD
2004 Red/Black 600RR

Mods--
ProGrip Duo Density Grips
Vortex -1/+1 520 Conversion
RK GXW Chain - X-Ring
LED Flushmounts
Puig Clear DB Windscreen
Two Brothers M2 Carbon Slip-On
Two Brothers Mid-Pipe
CA Taillight
Competition Werkes FE
Fresh 2CT's

Grab_Ths is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2010, 08:53 PM   #24
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Well I'm bringing it to a mechanic tomorrow who's gonna ride it, Apparently he should be able to figure out by that. So I'll keep everyone posted.
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2010, 03:03 AM   #25
Nico
Administrator
 
Nico's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Adelaide
Posts: 12,826
Thanks: 122
Thanked 1,337 Times in 948 Posts
Feedback Score: 2 reviews
Quote:
Originally Posted by Grab_Ths View Post
Roger that, thanks for the tip Nico
No worries mate, I have seen a fair few cages damaged by disconnecting the battery, yet to see a bike damaged but I don't work on that many bikes.

Again I really cant tell you how important it is.
__________________
Nico

04 600RR

Nico is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2010, 03:09 AM   #26
JamesX88
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Petersburg, FL
Posts: 19
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
The only thing the mechanic I brought it to could come up with was bypassing the tilt sensor or something because he noticed it would jerk and lose power alot more when in turns.

I'll let you know what he figures out.. I left it to him and hes gonna work on it this upcoming week.
JamesX88 is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2010, 06:37 AM   #27
Nico
Administrator
 
Nico's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Adelaide
Posts: 12,826
Thanks: 122
Thanked 1,337 Times in 948 Posts
Feedback Score: 2 reviews
BAS could do it, but they generally work or don't work, could just be wiring to the fuel cut relay.
__________________
Nico

04 600RR

Nico is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:19 PM.



Powered by: vBulletin | vBadvanced CMPS & Gallery
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum