Replaced Ignition Switch Assembly-Bike WONT start : Honda CBR 600RR Sportbike Forum : 600RR.Net

» Insurance
» Sponsors
» Honda 600RR Prices
Go Back   600RR.net > Technical Talk > Troubleshooting

Troubleshooting Having trouble with your bike? Common know issues or trobuleshooting questions here.

Reply
 
Thread Tools
Old 01-20-2011, 04:08 PM   #1
hroese
Training Wheel Hero
 
Join Date: Sep 2010
Location: Dallas
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Replaced Ignition Switch Assembly-Bike WONT start

My 2004 was stolen and they broke the ignition switch. I have sense then recovered the bike, rewired the old ignition switch, the bike started and worked great. Bought a new ignition switch installed it, now the bike will turn over but not start. Cannot hear the fuel pump priming. Have checked all the connections on the ignition switch they are all correctly connected and getting current when they are supposed to. Checked all the fuses and they are good. Dash all comes on, the BAS was never removed from the nose so I don't think that is the issue. No error code blinking on the dash. My plan at this point is to check the spark plugs to see if they are firing, if not then my assumption is I fried the ECM. Any thoughts ideas as to what else would cause this? Or how to go about diagnosing it?
hroese is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-20-2011, 04:12 PM   #2
doofiep007
AMA Supersport Racer
 
doofiep007's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Clermont
Posts: 936
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
you either have the wrong year ignition switch, or the diode is broken inside the switch
__________________
doofiep007 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 04:13 PM   #3
hroese
Training Wheel Hero
 
Join Date: Sep 2010
Location: Dallas
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Even if the starter is working and it just won't ignite?
hroese is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 04:14 PM   #4
doofiep007
AMA Supersport Racer
 
doofiep007's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Clermont
Posts: 936
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
http://www.600rr.net/vb/showthread.p...gnition+bypass
__________________
doofiep007 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 04:27 PM   #5
hroese
Training Wheel Hero
 
Join Date: Sep 2010
Location: Dallas
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
If the wires are hot and the starter is working why would that be the ignition switch?
hroese is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 04:35 PM   #6
doofiep007
AMA Supersport Racer
 
doofiep007's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Clermont
Posts: 936
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
the diode tells the ecm to turn the fuel pump on ONLY when it see's 9vdc not 12...it's to keep people from hot wiring your bike.....but it's only on the 03-04 ign switch - not the 05/06 which is what you probably bought
__________________
doofiep007 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 04:41 PM   #7
hroese
Training Wheel Hero
 
Join Date: Sep 2010
Location: Dallas
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Hmmm that sounds like my issue. I bought an after market one from China... which is probably my downfall.
hroese is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 04:51 PM   #8
doofiep007
AMA Supersport Racer
 
doofiep007's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Clermont
Posts: 936
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
ooops fail!!!! T from tripageled.com can get the right diode for you, just send him a email
__________________
doofiep007 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 04:52 PM   #9
doofiep007
AMA Supersport Racer
 
doofiep007's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Clermont
Posts: 936
Thanks: 0
Thanked 10 Times in 9 Posts
Feedback Score: 0 reviews
you said it was working.....did they do the screwdriver trick???? if so just take the diode off of the old one and solder it to the new one
__________________
doofiep007 is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 05:42 PM   #10
hroese
Training Wheel Hero
 
Join Date: Sep 2010
Location: Dallas
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
To be honest with you for the life of me i cant figure out how they stole it. They broke the ignition switch and took the locking pin out so they could move the handle bars. They also cut the ignition wires coming off of the ignition switch, so I'm not sure they were even able to start it. I soldered all the connections back together to get it to run again. I replaced the ignition switch because i wanted to be able to lock the bike. I just run to the store and got a 9.1V, 5W diode about to go try it. I would take the old diode out but I tossed the whole old assembly like and idiot!
hroese is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2011, 06:42 PM   #11
hroese
Training Wheel Hero
 
Join Date: Sep 2010
Location: Dallas
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Put the diode in pink line post the ignition switch pre the ECM and no change. Might not be the right diode.
hroese is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2011, 03:35 PM   #12
hroese
Training Wheel Hero
 
Join Date: Sep 2010
Location: Dallas
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
got it! needed a 3v diode. You sir are my hero, thanks so much! Would have never figured that out without you.
hroese is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:16 PM.



Powered by: vBulletin | vBadvanced CMPS & Gallery
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum