Idling Issue. : Honda CBR 600RR Sportbike Forum : 600RR.Net

» Insurance
» Sponsors
» Honda 600RR Prices
Go Back   600RR.net > Technical Talk > Troubleshooting

Troubleshooting Having trouble with your bike? Common know issues or trobuleshooting questions here.

Reply
 
Thread Tools
Old 10-08-2012, 09:29 AM   #1
Bzktmoto
Training Wheel Hero
 
Join Date: Jun 2011
Location: PA
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Idling Issue.

Gents,

If I could get some input on my problem I'd really appreciate it. I have a 07' with a PC3, K&N filter and two bros slip on. Everything was running great until I changed out my drive sprocket to a 15T, not sure if its coincidence or what, but afterwards when I took it out for a ride I noticed at red lights it was idling at around 17-1900 rpms.

Next day I let it idle to warm up and everything seemed fine, it was at ~1500 rpms and as soon as I crack the throttle it immediatly starts to idle at around 1900 rpms again. Any thoughts on what is going on?
Bzktmoto is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-09-2012, 12:43 PM   #2
Bzktmoto
Training Wheel Hero
 
Join Date: Jun 2011
Location: PA
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Adjusted throttle cabe and doens't seem to help

Last edited by Bzktmoto; 10-16-2012 at 11:23 AM.
Bzktmoto is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 08:37 PM   #3
Bzktmoto
Training Wheel Hero
 
Join Date: Jun 2011
Location: PA
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I went for ride today and its back to idling high. Here is a video of what its doing. Mods can you please edit the title..thank you.

http://s285.photobucket.com/albums/l...t=IMG_0265.mp4

Last edited by Bzktmoto; 10-19-2012 at 04:54 PM.
Bzktmoto is offline   Reply With Quote
Old 10-10-2012, 09:01 PM   #4
Bzktmoto
Training Wheel Hero
 
Join Date: Jun 2011
Location: PA
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I got down the IACV valve and when I turn the bike on it spins but there is no beep?(The service manual says there should be a beep noise) Anyone know anything about this?

Last edited by Bzktmoto; 10-16-2012 at 11:24 AM.
Bzktmoto is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2012, 09:51 AM   #5
Bzktmoto
Training Wheel Hero
 
Join Date: Jun 2011
Location: PA
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Well I have a IACV valve on order and I was messing around with the map sensor yesterday and noticed when I unplug the sensor while my bike is idiling high, it drops to about the normal idle range....does anyone know how to diagnose a bad map sensor?
Bzktmoto is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2012, 09:57 AM   #6
tenjin
Moto GP Racer
 
tenjin's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Phoenix, AZ
Posts: 8,768
Thanks: 36
Thanked 341 Times in 241 Posts
Feedback Score: 4 reviews
wow, um, you are alll over the place on this thing man ....



start with the basics
first ask your self when you were doing the sprocket change did you disconnect any thing? if you did, is it reconnected


not saying it cant be something failed, but i hightly doubt it
__________________

DDM 55w 7k HID
Sliders
Black Vortex Rearsets
R&G Bar Ends
Black passenger pegs
JPR Shorty levers
Drive Systems Superlight rear sprocket +2
Drive systems front sprocket -1
EK 520MVXZ black chain
Arata Ti Slipon with Ti mid pipe
Pro-Bolts black fairing bolt kit
Versah RJL Brake pads
Flushmounts
fender eliminator
Pair Delete
Bazzaz AFM

tenjin is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2012, 12:30 PM   #7
Bzktmoto
Training Wheel Hero
 
Join Date: Jun 2011
Location: PA
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
No man I don't believe so, I'll double check but the only wire I remember that was disconnected was something down by the kickstand when I took off the dust cover, which just seemed to be a ground.
I've been all over the place because of stuff I've been reading on the forum regarding high idling & the IACV valve & the Map sensor. But again my bike only has about 12,500 miles on it so I wouldn't really expect them to fail this early either...
Bzktmoto is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 12:25 PM   #8
ceebeyar600
Training Wheel Hero
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 77
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Bzktmoto View Post
No man I don't believe so, I'll double check but the only wire I remember that was disconnected was something down by the kickstand when I took off the dust cover, which just seemed to be a ground.
I've been all over the place because of stuff I've been reading on the forum regarding high idling & the IACV valve & the Map sensor. But again my bike only has about 12,500 miles on it so I wouldn't really expect them to fail this early either...
my bike idles at around 2k.. just a slip on and a high flow air filter (BMC i think is the brand slipped my mind) mines idled like that since i got it though. didnt think it was a real big deal
ceebeyar600 is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 12:47 PM   #9
Bzktmoto
Training Wheel Hero
 
Join Date: Jun 2011
Location: PA
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Im just going off of what the service manual says, which is your idle should be 1400 +/- 100 rpms to be in spec for 07' + I believe. I have the same mods as you and everything was idling fine until recently so it may be worth checking out your bike as well.

Last edited by Bzktmoto; 10-22-2012 at 01:14 PM.
Bzktmoto is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2012, 05:06 PM   #10
Bzktmoto
Training Wheel Hero
 
Join Date: Jun 2011
Location: PA
Posts: 30
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Alright guys just wanted to follow up, I finally took my bike up to the dealer to have them check it out and evidently I was on the right track with replacing the IACV valve. Where I went wrong is, the service tech told me anytime you replace anything related to fuel injection system you must let the bike do a 10 min idle so the ECU can adjust. Once they hooked my ECU up to their engine diag. computer and let my bike go through a 10 min idle procedure all was fine.
Bzktmoto is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:58 AM.



Powered by: vBulletin | vBadvanced CMPS & Gallery
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum