Wierd Tach problem ??? - 600RR.net
Troubleshooting Having trouble with your bike? Common know issues or trobuleshooting questions here.

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 3 (permalink) Old 09-15-2008, 10:30 AM Thread Starter
Training Wheel Hero
 
Join Date: Aug 2008
Location: MD/VA/DC
Posts: 43
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Wierd Tach problem ???

Okay, I'll bet very few have seen an issue like this, here it goes.

First off, everyone knows how when they turn the key on (but not start) their 600rr, their tachometer calibrates. It goes from 0 RPM to redline and back to 0 RPM. My problem is that this happens sometimes. Other times it doesn't do it at all, which is followed by the tach not working after starting. I rev the engine, the needle doesn't budge. Mind you, all the other displays work (i.e. fuel, speedo, etc.). Even the shift light works.

Other times it goes up, but comes back down to somewhere in the middle, say 4 rpm, or 12 rpm. In this case, when my bike is started and idling it is resting at 12. As soon as I get moving, the needle starts to rise. But because it is starting at 12 rpm, it is usually being pinned to the end, as the revs get higher than 4 or 5 rpm.

On the rare occasion, the tach works. It worked for one session out of eight last Saturday, the last. I really need this thing to work as I am new to the bike and am not that comfortable with just listening to the revs yet. The bike has 3,500 miles on it (mostly track), and everything else seems to work correctly.

A few items to note:
-battery is sorta weak, it starts every time, but if I leave the ignition in the 'on' position for more than 5 minutes, no chance (no headlights)
-lap timer installed
-aftermarket gear indicator installed
rostam is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 09-15-2008, 10:37 AM
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 810
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like a loose wire - possibly the combo meter power input line.
Check the sevice manual - do you require a link.
Diving Pete is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 09-15-2008, 12:34 PM Thread Starter
Training Wheel Hero
 
Join Date: Aug 2008
Location: MD/VA/DC
Posts: 43
Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Thanks,

I have the manual. I'll check it when I get home. I'll update tomorrow
rostam is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 600RR.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome