throttle wont snap back - 600RR.net
Troubleshooting Having trouble with your bike? Common know issues or trobuleshooting questions here.

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 21 (permalink) Old 09-23-2010, 04:55 PM Thread Starter
Lifetime Premium
 
SuuScbr's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bay Area
Posts: 4,825
Thanks: 35
Thanked 228 Times in 200 Posts
Feedback Score: 9 reviews
throttle wont snap back

Hey folks

lowsided,

now the throttle will not snap back, it went on that side, and slid through some dirt after the pavement,


any ideas either how to fix or do I need to replace the throttle assembly,

thanks for the help,

lowside story here,

https://www.600rr.net/vb/showthread.p...46#post2935946
SuuScbr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 21 (permalink) Old 09-23-2010, 04:57 PM
Moto GP Racer
 
05'Scorpion's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Oxnard, CA
Posts: 2,627
Thanks: 6
Thanked 5 Times in 5 Posts
Feedback Score: 8 reviews
Check the throttle cables and check clip on...if its good there then you might need to check throttle assembly

2006 CBR 600RR - Red/Black *StreetBike*
2003 CBR 600RR - All Black *Trackbike* SOLD
Orion Pit Bike *SOLD

05' CBR 600RR - Sold/Missed
WANTED!!! 08'+ 1KRR for sale White/Red or all Black
and....OHLINS FORKS/BREMBO BRAKES!!!
PARTS FOR SALE: https://www.600rr.net/vb/showthread.php?t=204160
05'Scorpion is offline  
post #3 of 21 (permalink) Old 09-23-2010, 05:00 PM
Demented
Guest
 
Posts: n/a
Also check that the bar end did not get pushed into the throttle tube/grip.
 
post #4 of 21 (permalink) Old 09-23-2010, 05:11 PM Thread Starter
Lifetime Premium
 
SuuScbr's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bay Area
Posts: 4,825
Thanks: 35
Thanked 228 Times in 200 Posts
Feedback Score: 9 reviews
Quote:
Originally Posted by Demented View Post
Also check that the bar end did not get pushed into the throttle tube/grip.


cool guys, thanks the end of the throttle where the weight should be is empty, but the little plastic piece inside looks broken, some dirt in there,


I am going to remove all that and see if its the assembly, thanks again,

itching to get back on,
SuuScbr is offline  
post #5 of 21 (permalink) Old 02-07-2011, 05:00 PM
Training Wheel Hero
 
Izzo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Seminole Florida
Posts: 72
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
I didn't want to start a new thread so i piggy backed this one. My throttle seems stuck and won't snap back. I noticed this after I took off the grip. Did i do something wrong? How can i fix it?

Heres a video
http://s39.photobucket.com/albums/e1...0207011610.mp4
Izzo is offline  
post #6 of 21 (permalink) Old 02-07-2011, 05:24 PM
Moto GP Racer
 
v-tec crx's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ottawa Canada
Posts: 7,428
Thanks: 288
Thanked 315 Times in 278 Posts
Feedback Score: 10 reviews
^ did you re-install new grips? The bar end could be rubbing against the grip causing it to bind up

I am from CANADA, the land of poutine, back-bacon and GOOD BEER!!
2012 STREET BIKE OF THE YEAR
v-tec crx is offline  
post #7 of 21 (permalink) Old 02-07-2011, 05:26 PM
Moto GP Racer
 
v-tec crx's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ottawa Canada
Posts: 7,428
Thanks: 288
Thanked 315 Times in 278 Posts
Feedback Score: 10 reviews
^ scratch that... Just watched the video... Beats me man. Never ran into that issue before

I am from CANADA, the land of poutine, back-bacon and GOOD BEER!!
2012 STREET BIKE OF THE YEAR
v-tec crx is offline  
post #8 of 21 (permalink) Old 02-07-2011, 05:35 PM
Training Wheel Hero
 
Izzo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Seminole Florida
Posts: 72
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by v-tec crx View Post
^ scratch that... Just watched the video... Beats me man. Never ran into that issue before

Nothing ever goes my way lol.
I seemed to turn something as easy as installing grips to breaking my throttle.

It sucks because my bike is my only transportation. Heading to work soon...and its raining..hard.
Izzo is offline  
post #9 of 21 (permalink) Old 02-07-2011, 05:41 PM Thread Starter
Lifetime Premium
 
SuuScbr's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bay Area
Posts: 4,825
Thanks: 35
Thanked 228 Times in 200 Posts
Feedback Score: 9 reviews
Quote:
Originally Posted by Izzo View Post
Nothing ever goes my way lol.
I seemed to turn something as easy as installing grips to breaking my throttle.

It sucks because my bike is my only transportation. Heading to work soon...and its raining..hard.

Hey bro,

here are some things to try,


loosen the bolts to the housing of your kill switch, sometimes dust can get in there and cause it to bind,

that may keep it from sticking,

did you take out the internal weight? did that slide smoothly back in,

from th video it looks like its getting caught in the housing try that and report back,


be safe on your way to work in the rain especially, since its raining,


good luck, you can put a small amount of silicone grease where the houseing and the grip meet, that might keep it flowing,


mine has a bent clip on edge, which made it stick, that and the housing if it gets turned or moved can bind,

R.I.P. P H A T S T U D


Stickies down!!!!! GEAR UP!!!!!!!




MOTORCYCLE PIC GAME PT. 2 RESULTShttps://www.600rr.net/vb/showthread.php?t=256112
SuuScbr is offline  
post #10 of 21 (permalink) Old 02-07-2011, 11:15 PM
Training Wheel Hero
 
Izzo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Seminole Florida
Posts: 72
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by SuuScbr View Post
Hey bro,

here are some things to try,


loosen the bolts to the housing of your kill switch, sometimes dust can get in there and cause it to bind,

that may keep it from sticking,

did you take out the internal weight? did that slide smoothly back in,

from th video it looks like its getting caught in the housing try that and report back,


be safe on your way to work in the rain especially, since its raining,


good luck, you can put a small amount of silicone grease where the houseing and the grip meet, that might keep it flowing,


mine has a bent clip on edge, which made it stick, that and the housing if it gets turned or moved can bind,

Thanks i'll try all those things in the morning, but what is the internal weight? All i took off was a grip and the bar end.
I was using a lot of force to get my grip off...
Izzo is offline  
post #11 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 03:39 PM
Training Wheel Hero
 
Izzo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Seminole Florida
Posts: 72
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
So I opened up the throttle housing to see what i was dealing with and found this


I tried spraying wd40 to see if it worked and it did for a little while but then it started sticking again. As you can see it's quite dirty, could that have anything to do with it?

Like I said when i was taking the grip off i was using a lot of force, from what i can see nothing looks broken, could i have stretched the cables or something?

Any help is appreciated, thanks guys
Izzo is offline  
post #12 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 03:53 PM
Moto GP Racer
 
Join Date: Dec 2008
Location: Charlotte_NC OHLINS_MASTER_DEALER
Posts: 3,836
Thanks: 3
Thanked 108 Times in 96 Posts
Feedback Score: 4 reviews
You may as well lube the cable's also, that never hurts.
HardRacing is offline  
post #13 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 04:05 PM Thread Starter
Lifetime Premium
 
SuuScbr's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bay Area
Posts: 4,825
Thanks: 35
Thanked 228 Times in 200 Posts
Feedback Score: 9 reviews
yes, clean the hell out of that, us wd40 to clean it, but use a silicon lubricant once its clean,

a question for you, with the switch housing off does it stick?


the internal weight is inside of the bar end, that shouldnt be affecting it,

when you removed your grip, with hercules force, did you just use your hand? or did you use a tool, pliers stuff like that?


so I would suggest so far, cleaning that area good, then lubing it will a silicone spray, then put your housing back on, do not tighten it crazy, just enough for them to join, and see if its sticks, if it doenst tighten it a little more and make sure it snaps back,

make sure the throttle tube(plastic white thing holding the throttle cables) is not pushed to far in and is matching the end of the clip on,


let us know what happens, all I can think is you either pushed some dirt in there working your grip off, and that cause it to stop, you could have gotten some dirt in between the throttle tube and the clip on, meaning under the throttle tube, shoot some silicone in between there as well, or you bent something trying to pull it off, you could have bent the clip on, so its not straight going through the throttle tube, making it stick,

if you can shoot us a vid of the throttle tube and how it looks maybe we can see if its bent,

good luck!

R.I.P. P H A T S T U D


Stickies down!!!!! GEAR UP!!!!!!!




MOTORCYCLE PIC GAME PT. 2 RESULTShttps://www.600rr.net/vb/showthread.php?t=256112
SuuScbr is offline  
post #14 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 04:07 PM Thread Starter
Lifetime Premium
 
SuuScbr's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bay Area
Posts: 4,825
Thanks: 35
Thanked 228 Times in 200 Posts
Feedback Score: 9 reviews
oh yeah, wd40 will dry use a silicone spray that is water resistant,

R.I.P. P H A T S T U D


Stickies down!!!!! GEAR UP!!!!!!!




MOTORCYCLE PIC GAME PT. 2 RESULTShttps://www.600rr.net/vb/showthread.php?t=256112
SuuScbr is offline  
post #15 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 04:13 PM
Training Wheel Hero
 
Izzo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Seminole Florida
Posts: 72
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by HardRacing. View Post
You may as well lube the cable's also, that never hurts.
Quote:
Originally Posted by maxxed View Post
I just did Driven grips and it was a b(*&h.

If you cleaned and lubed up top and it is still sticking then I would think the problem is at the other end of the cable.

That's the thing, how can i clean it well without taking the whole thing apart?
I think that its just a bunch of dirt and stuff...well im hoping...mostly because i don't want to spring some dough for the mechanic.

From what i can tell the wd40 is working..as well as it can without a bunch of gunk... the wd40 is going in and i can see it coming out with a bunch of dirt.

Bottom line, how can i clean it real well? Do you think my problem is the dirt? I can't stop thinking about how hard i was turning to get that grip off..
Izzo is offline  
post #16 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 04:47 PM
Training Wheel Hero
 
Izzo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Seminole Florida
Posts: 72
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Bad video of it snapping back


So it kind of snaps, right?
Heres a picture of the dirt coming out


Then i just put the housing back on and it wont snap anymore... dont worry its loose
Izzo is offline  
post #17 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 05:20 PM
Training Wheel Hero
 
Izzo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Seminole Florida
Posts: 72
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
First i just want to say sorry for all the posts, im just updating to give the information as it comes to me

So i'm done cleaning with the wd40, i got as much dirt out as i could.
With some wd40 still in there the throttle is snapping back without the housing on, but when i put the bottom of the housing on it doesn't snap back.

Something bent? d;slkaja;lksdalsk;d
Izzo is offline  
post #18 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 05:59 PM Thread Starter
Lifetime Premium
 
SuuScbr's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bay Area
Posts: 4,825
Thanks: 35
Thanked 228 Times in 200 Posts
Feedback Score: 9 reviews
Quote:
Originally Posted by Izzo View Post
First i just want to say sorry for all the posts, im just updating to give the information as it comes to me

So i'm done cleaning with the wd40, i got as much dirt out as i could.
With some wd40 still in there the throttle is snapping back without the housing on, but when i put the bottom of the housing on it doesn't snap back.

Something bent? d;slkaja;lksdalsk;d

no worries bro about the post, lets get this fixed for you,


okay so you got a lot of gunk out, but when you put the bottom half on it sticks again,


hmmmm, I am kind of thinking you might of bent the clip on down, pulling the grip off, that would make the throttle tube, skewed inside the housing,


so do this, make sure you spray the s*** out of it with the WD40, then hold the bottom half on the throttle tube and see what is rubbing sticking,


well the vid shows its snapping back, it looks like you had one part of the housing on, was that the top or bottom? make sure you check the throttle tube, the part that goes into the housing, make sure there is nothing crimped or catching,

let me know if you see anything in the housing sticking, or on the throttle tube,

look at the throttle tube and see if its drooping, down, I am thinking once you get the housing on its crooked inside and that will make it stick,

once you get it flowing, clean off as much wd you can and use the silicone, service manual recommended,

the thread will go on until we got your right bro!

R.I.P. P H A T S T U D


Stickies down!!!!! GEAR UP!!!!!!!




MOTORCYCLE PIC GAME PT. 2 RESULTShttps://www.600rr.net/vb/showthread.php?t=256112
SuuScbr is offline  
post #19 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 06:37 PM
Training Wheel Hero
 
Izzo's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Seminole Florida
Posts: 72
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by SuuScbr View Post
no worries bro about the post, lets get this fixed for you,


okay so you got a lot of gunk out, but when you put the bottom half on it sticks again,


hmmmm, I am kind of thinking you might of bent the clip on down, pulling the grip off, that would make the throttle tube, skewed inside the housing,


so do this, make sure you spray the s*** out of it with the WD40, then hold the bottom half on the throttle tube and see what is rubbing sticking,


well the vid shows its snapping back, it looks like you had one part of the housing on, was that the top or bottom? make sure you check the throttle tube, the part that goes into the housing, make sure there is nothing crimped or catching,

let me know if you see anything in the housing sticking, or on the throttle tube,

look at the throttle tube and see if its drooping, down, I am thinking once you get the housing on its crooked inside and that will make it stick,

once you get it flowing, clean off as much wd you can and use the silicone, service manual recommended,

the thread will go on until we got your right bro!
Thanks bro i really appreciate it!

Well....oddly enough i put the bottom of the housing back on again and it seems to be working fine. I guess the wd40 needed a little bit of time to do its thing?

So silicone lubricant? Do they have easy to apply cans with the straw?
How do you suggest cleaning the wd40 out from between the throttle tube, or just spray the silicone lube in there?

Knowing my luck once i get everything back on it was cease to work again...

But ill enjoy this little victory while it lasts
Izzo is offline  
post #20 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 07:22 PM Thread Starter
Lifetime Premium
 
SuuScbr's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bay Area
Posts: 4,825
Thanks: 35
Thanked 228 Times in 200 Posts
Feedback Score: 9 reviews
Quote:
Originally Posted by Izzo View Post
Thanks bro i really appreciate it!

Well....oddly enough i put the bottom of the housing back on again and it seems to be working fine. I guess the wd40 needed a little bit of time to do its thing?

So silicone lubricant? Do they have easy to apply cans with the straw?
How do you suggest cleaning the wd40 out from between the throttle tube, or just spray the silicone lube in there?

Knowing my luck once i get everything back on it was cease to work again...

But ill enjoy this little victory while it lasts

jus take your time putting it back on, yeah the wd could have needed sometime,

I would just whipe as much as you can of the wd40, then get a can of silicone, they do have the ones with straws, and lay that boy to waste, then when you start putting it together, grab the throttle ever few seconds and make sure its still snapping back,

you should be good to go now, I think our bikes do things like this to see how much energy we will put into them, if you would have called the mechanic your bike would be mad, hahahaha,

good luck bro, pm me or hit the thread, let me know how it worked out,

R.I.P. P H A T S T U D


Stickies down!!!!! GEAR UP!!!!!!!




MOTORCYCLE PIC GAME PT. 2 RESULTShttps://www.600rr.net/vb/showthread.php?t=256112
SuuScbr is offline  
post #21 of 21 (permalink) Old 02-08-2011, 07:27 PM Thread Starter
Lifetime Premium
 
SuuScbr's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Bay Area
Posts: 4,825
Thanks: 35
Thanked 228 Times in 200 Posts
Feedback Score: 9 reviews
oh sorry missed the between the throttle tube,

dont worry about cleaning it out, the silicone spray will have no issue with the petroleum, so just spray the hell out of it, you should be good to go, good luck bro!

R.I.P. P H A T S T U D


Stickies down!!!!! GEAR UP!!!!!!!




MOTORCYCLE PIC GAME PT. 2 RESULTShttps://www.600rr.net/vb/showthread.php?t=256112
SuuScbr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 600RR.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome