bike sometimes doesnt want to start?(VIDEO) - 600RR.net
Troubleshooting Having trouble with your bike? Common know issues or trobuleshooting questions here.

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 16 (permalink) Old 01-16-2014, 05:49 PM Thread Starter
Knee Dragger
 
Join Date: Nov 2012
Location: Israel
Posts: 236
Thanks: 8
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
bike sometimes doesnt want to start?(VIDEO)

I know this is weird so here it goes... i can start my bike all fine and dandy, then sometimes past 3 weeks, it just doesnt want to start? it tries to turn over, just doesnt start?

but wait it gets better, so i said okay must be the battery so i had a friend push me and we got it started everythings cool, i was like alright next day ill go get a new battery and check it out... so i go to the shop and they first test my battery and alternator and they say everything is okay? ( i was out of warranty anyways so its not like he was trying to save his own ass from putting in a new battery) (also i saw the little machine thingy myself and saw it was okay)

so im like okay maybe its just that time, for the next week it starts up totally fine everythings cool, then 3 days ago i just went to fill up air in my tires, boom again it wont start and does the same thing again as in the video.. had some people push me and then it started and now it runs again totally fine starts right up.... i dont know what to change? anyone had a similar occurance?


p.s. towards the end i was playing with the switches to show it wasnt on the kill switch... also i never touch that button anyways... but yeah
also i checked the wires everything connected great + no corrosion at all


Last edited by elul21; 01-16-2014 at 06:02 PM.
elul21 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old 01-17-2014, 07:12 PM
Back in the Day
 
Moeman's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Central Florida
Posts: 51,143
Images: 665
Thanks: 2,026
Thanked 2,544 Times in 2,156 Posts
Feedback Score: 148 reviews
Do you hear the fuel pump prime (makes a whining noise ) right after you turn they key on or not?
If it does prime hold the throttle wide open while hitting that starter button this way you won't foul the shark plugs



If it doesn't challange you it won't change you
Only two ways to live life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle.

Last edited by Moeman; 01-17-2014 at 07:21 PM.
Moeman is offline  
post #3 of 16 (permalink) Old 01-18-2014, 06:26 AM Thread Starter
Knee Dragger
 
Join Date: Nov 2012
Location: Israel
Posts: 236
Thanks: 8
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Doesn't it flood the cylinder if I full throttle?

elul21 is offline  
 
post #4 of 16 (permalink) Old 01-18-2014, 09:37 AM
Back in the Day
 
Moeman's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Central Florida
Posts: 51,143
Images: 665
Thanks: 2,026
Thanked 2,544 Times in 2,156 Posts
Feedback Score: 148 reviews
Quote:
Originally Posted by elul21 View Post
Doesn't it flood the cylinder if I full throttle?
No it will not



If it doesn't challange you it won't change you
Only two ways to live life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle.
Moeman is offline  
post #5 of 16 (permalink) Old 01-18-2014, 10:49 AM Thread Starter
Knee Dragger
 
Join Date: Nov 2012
Location: Israel
Posts: 236
Thanks: 8
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by Moeman View Post
No it will not
ok did it again today, bike didnt start, and didnt hear a whinning noise, anyways had to push it to get it going, lame...

elul21 is offline  
post #6 of 16 (permalink) Old 01-18-2014, 10:56 AM
Back in the Day
 
Moeman's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Central Florida
Posts: 51,143
Images: 665
Thanks: 2,026
Thanked 2,544 Times in 2,156 Posts
Feedback Score: 148 reviews
so u got it running now



If it doesn't challange you it won't change you
Only two ways to live life. One is as though nothing is a miracle. The other is as though everything is a miracle.
Moeman is offline  
post #7 of 16 (permalink) Old 01-18-2014, 06:16 PM Thread Starter
Knee Dragger
 
Join Date: Nov 2012
Location: Israel
Posts: 236
Thanks: 8
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
yeah by pushing it, thats what i have been doing... but its not ideal... when i check the battery its fine.. and they checked the recharging thingy (alternator?) and it works fine as well as it is recharging my battery....

so idk what it is

elul21 is offline  
post #8 of 16 (permalink) Old 01-18-2014, 06:36 PM
Moto GP Racer
 
Asabon94's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Warren, Michigan
Posts: 4,601
Thanks: 66
Thanked 163 Times in 152 Posts
Feedback Score: 2 reviews
No 'whining' when key turned on means you have a fuel injection problem. Without it, bike won't start


Sent from Motorcycle.com App
Asabon94 is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old 01-18-2014, 06:47 PM
 
tripage's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: orlando
Posts: 14,330
Thanks: 598
Thanked 728 Times in 591 Posts
Feedback Score: 91 reviews
No whine in the fuel pump. Even if you don't use your run/stop switch this can be the problem. Had a customer with a 1000rr and his was messed up. Cleaned it out and it's working fine. Open it up and take a look. Flicking back and forth might not be enough. Get in there and make a physical contact.




http://tripageled.com/store/
Owner
Tristan Page
[email protected]
[email protected]
Dual low / Dual High beam led headlights. OEM appearance
http://tripageled.com/store/index.ph...product_id=236
Integrated Gear Indicator installed inside your cluster
http://tripageled.com/store/index.ph...product_id=116
tripage is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old 01-18-2014, 07:31 PM
BOTM Winner 02/15
 
Cyntax's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 237
Thanks: 11
Thanked 29 Times in 27 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Can be several things, I had a similar problem and it turned out that I flooded my engine. But in your case it could also be other things:

1. Spark plugs
2. Fuel Pump
3. run/stop switch
4. flooded engine (unlikely because you had it several times now)
5. cylinder compression problem (that would really suck and is unlikely)
6. fuel injection system (unlikely because then you would get a MIL code)

I'm no pro mechanic or anything like that so don't shoot me if it's wrong, I'm just quoting from my maintenance handbook.
Cyntax is offline  
post #11 of 16 (permalink) Old 01-19-2014, 06:14 AM
AMA Supersport Racer
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 860
Thanks: 24
Thanked 90 Times in 85 Posts
Feedback Score: 0 reviews
if it were the fuel pump then would the bike bump start? there's still no fuel pressure no matter how you try to start it.

the only time this happened to me I found that the the idle speed adjuster had been knocked. turned it up a couple of turns and the bike fired up. I was then able to set the idle speed.

the kill switch would stop the bike cranking.

you could have a damaged fuse on the FI system - they don't always pop cleanly and can look healthy to the eye. for the cost of it, it is worth changing the fuse.

plugs are a possible but I doubt all 4 would go dead at once.

Last edited by youngy; 01-19-2014 at 06:16 AM.
youngy is offline  
post #12 of 16 (permalink) Old 01-19-2014, 08:41 AM
 
tripage's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: orlando
Posts: 14,330
Thanks: 598
Thanked 728 Times in 591 Posts
Feedback Score: 91 reviews
True about him bump starting but I am guessing that it's getting rattled and it primes. If you listen it's not priming, bike will not start unless this is on. So Ignition/run-stop switch/fuel pump relay/fuel pump power are the things to look at. Bad ground/bad relay to the fuel pump but revolves around this. You shouldn't look at the others till you can confirm that you have power to the relay for the fuel pump, the relay is engaging and supplying power and that the fuel pump has 12v and is turning on before attempting to start the bike. If you don't have these it's not going to start.




http://tripageled.com/store/
Owner
Tristan Page
[email protected]
[email protected]
Dual low / Dual High beam led headlights. OEM appearance
http://tripageled.com/store/index.ph...product_id=236
Integrated Gear Indicator installed inside your cluster
http://tripageled.com/store/index.ph...product_id=116
tripage is offline  
post #13 of 16 (permalink) Old 01-19-2014, 02:07 PM Thread Starter
Knee Dragger
 
Join Date: Nov 2012
Location: Israel
Posts: 236
Thanks: 8
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by tripage View Post
True about him bump starting but I am guessing that it's getting rattled and it primes. If you listen it's not priming, bike will not start unless this is on. So Ignition/run-stop switch/fuel pump relay/fuel pump power are the things to look at. Bad ground/bad relay to the fuel pump but revolves around this. You shouldn't look at the others till you can confirm that you have power to the relay for the fuel pump, the relay is engaging and supplying power and that the fuel pump has 12v and is turning on before attempting to start the bike. If you don't have these it's not going to start.
i mean i have power to the fuel pump because it starts fine, it has been running fine past 3 days started it up 4x approx per day,
urgh taking to the shop tmw, its just too much to deal with during exam time (its exams here)

i hope its not too expensive ='/

elul21 is offline  
post #14 of 16 (permalink) Old 01-19-2014, 04:46 PM
Knee Dragger
 
runout234's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Wasaga Beach/Ottawa, ON
Posts: 128
Thanks: 12
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
does it kick out when you ride or just when you start?
runout234 is offline  
post #15 of 16 (permalink) Old 01-19-2014, 07:01 PM
 
tripage's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: orlando
Posts: 14,330
Thanks: 598
Thanked 728 Times in 591 Posts
Feedback Score: 91 reviews
Quote:
Originally Posted by elul21 View Post
i mean i have power to the fuel pump because it starts fine, it has been running fine past 3 days started it up 4x approx per day,
urgh taking to the shop tmw, its just too much to deal with during exam time (its exams here)

i hope its not too expensive ='/
In your video you don't have power to the fuel pump. You can't hear it prime that is why it's not starting. Unless you hear it prime and we can't hear it in the video. It's not something you can guess at but I am willing to put money on it your switch needs cleaned. It will take 5 minutes to clean it, if it's not the problem save yourself $100 labor for someone else doing it and charging you for 1hr for something that takes 5 minutes.




http://tripageled.com/store/
Owner
Tristan Page
[email protected]
[email protected]
Dual low / Dual High beam led headlights. OEM appearance
http://tripageled.com/store/index.ph...product_id=236
Integrated Gear Indicator installed inside your cluster
http://tripageled.com/store/index.ph...product_id=116
tripage is offline  
post #16 of 16 (permalink) Old 01-20-2014, 07:19 AM Thread Starter
Knee Dragger
 
Join Date: Nov 2012
Location: Israel
Posts: 236
Thanks: 8
Thanked 4 Times in 4 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by runout234 View Post
does it kick out when you ride or just when you start?

it does it according to how it feels, sometimes it starts right up othertimes it wants to be pushed

elul21 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 600RR.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome