Alright yall, I need HELP. (High RPM acceleration issues) - 600RR.net
Troubleshooting Having trouble with your bike? Common know issues or trobuleshooting questions here.

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 4 (permalink) Old 03-27-2019, 03:43 AM Thread Starter
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Unhappy Alright yall, I need HELP. (High RPM acceleration issues)

I've been lurking these forums for a long time, and they've helped a TON! I just want to say thank you!

Okay, so my bike, it's a 2006 with 26,000 now, I've owned it for about 3-4k miles.

The problem I have is as follows:
At higher RPMS about 10k+ the bike just has NO power.
When I'm on the freeway and cruising around 7-8k and pull the throttle, the bike takes a second for the power to kick in, then I feel it all kick in hard, and once I hit about 10K+ it just falls on its face and feel all the torque just fall off. (MPH still climbs SLOWLY though).
Below that, the bike seems "ok", it'll get up to speed and everything, although I've noticed that when I try to rev match downshift sometimes it'll lag and the RPMS will not blip up quick enough for a smooth shift.
The bike will still accelerate at these higher RPMS but it is extremely slow to pick up, and I really have to pin it and hold it to go past 12k.
also, while in neutral if you give it some revs you can hear it's not smooth, it kinda flutters and sounds almost like a strange misfire. (check below, already verified spark)

I've ridden the bike like this for about 2-3,000 miles, the issue doesn't really bother me since I'm usually commuting/lane splitting.

What's really odd is that this issue started after I installed my passenger pegs and rode around with my girlfriend on the back, It probably has nothing to do with the issue, It's just weird it happened right after.

-I have checked all the fuses, relays, gone though lots of gas, used fuel injector cleaner, taken off the fairings tons of times and checked connections.
-verified there's spark coming from all the coils and all the coil connectors.
-It's been raining a lot lately, could this be an issue? I noticed the bike has an aftermarket gas cap that has no gasket ( I ordered a new one ).
-Also, a while back my battery died because I left the key on. I jumped it with a large jumper meant for cars. (idk if that's even relevant).
-I did check it with a multimeter while running, and it hovers around 13.8-14v or so.
-I already changed my spark plugs, and air filter, same problem. I raised my idle up a little (1,400-1,500rpm) , and that helped my bike run better at lower rpms.
-also, my kickstand sensor doesn't work, bike will turn on regardless if it's up or down, and won't turn off if you kick it down.

I'm thinking of changing the fuel pump next, although I do hear the pump prime every single time I start the bike.
Are those cheap $20 fuel pump motors on ebay/amazon worth it? is it hard to change just the fuel pump motor and not the whole assembly?

Also, maybe trying to bypass the BAS sensor?

I'm an automotive tech, so I know my way around engines and stuff, I'm just not too familiar with motorcycles.

Someone suggested the throttle position sensor, but my TPS has some round screws with no head, so I can't remove it.

I'M RUNNING OUT OF IDEAS.
I just wanna feel that POWER again. Haha.

Thanks guys.
It's late, sorry for typos and horrible punctuation. I'm tired and frustrated.

EDIT:
The bike has a Yoshimura exhaust on it (no headers) and an aftermarket air filter, (it's red, not sure the brand).
I bought it like this, idk if relevant, no power commander.

Also, does a powercommander give you the option to see different values the ECU puts out?
throttle position, fuel values, etc?

Last edited by pandita510; 03-27-2019 at 04:15 AM.
pandita510 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 03-27-2019, 05:09 AM
Pocketbike Racer
 
Honda-Power's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 384
Thanks: 3
Thanked 125 Times in 106 Posts
Feedback Score: 0 reviews
Sounds like a fuel delivery problem.

The bank angle sensor has nothing to do with it, niether does your passenger or the rain.

Can't say about those eBay pumps; a used OEM pump might be the safer option...

2003 Honda CBR600RR
- Renthal Sprockets (15/45) - DID 520ERV3
- Micron Slip on - Pair/EVAP delete
- SS front brake lines - Gilles Rearsets
Honda-Power is online now  
post #3 of 4 (permalink) Old Yesterday, 04:20 PM Thread Starter
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I kinda have an update.
On the freeway if I pin the throttle 100% back the bike will go up to about 10-11k RPMS and stop, but if I slightly let go, maybe like 95% throttle, the bike will reach the 14k+ mark and the rev light will shine.

Any ideas?
TPS sensor?
pandita510 is offline  
 
post #4 of 4 (permalink) Old Today, 12:31 AM Thread Starter
Training Wheel Hero
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 9
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Feedback Score: 0 reviews
I got the issue on video.
You can see I pin the throttle back and the RPMs get stuck, then as soon as I let off a little that's when it'll hit redline.

https://scontent-sjc3-1.xx.fbcdn.net...06e08e54a&dl=1
pandita510 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the 600RR.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need Help! 2009 Honda CBR600RR chokes at high (7000+) RPM enzo_gti Troubleshooting 6 09-19-2012 06:24 PM
Need Help! 2009 Honda CBR600RR stalls/chokes at high (7000+) RPM enzo_gti New Members 1 05-19-2012 10:40 PM
Need Help! High RPM Hesitation Mikes96z Exhaust & Fuel Delivery 10 09-12-2010 09:03 PM
Bike stalled out at high RPM and then at Low RPM 02boostedIS Troubleshooting 3 05-17-2010 12:27 AM
Alright guys! Need your help here! Blackrr6 New Members 3 08-16-2009 09:02 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome