Honda CBR 600RR Forum banner

Błąd wskaźnika paliwa

35K views 20 replies 16 participants last post by  The Nimble Ninja  
#1 · (Edited)
Mam błąd wskazania wskaźnika paliwa, gdzie odczyt wskaźnika paliwa przesuwa się od środka wskaźnika do końców. Zaczęło się to około rok temu, wiosną po zainstalowaniu Power Commander PCIII. Około 20% czasu wskaźnik pokazuje połowę pełnego lub wyświetla jeden pasek (ale nie miga), ale w 80% czasu wyświetla błąd. Rower działa normalnie (idealnie), a kiedy przekręcam kluczyk, słyszę, jak pompa pracuje przez kilka sekund.

Rzeczy, które sprawdziłem:
- Szukałem zagiętych przewodów pod zbiornikiem.
- Sprawdziłem masę przy pompie paliwa.

Rzeczy, które moim zdaniem mogą zadziałać:
- Dokręcenie złącza z tyłu zespołu wskaźników
- Wymiana pompy paliwa.

Czy czujnik poziomu paliwa w pompie paliwa może się zepsuć, nawet jeśli sama pompa paliwa działa idealnie (tj. motocykl działa normalnie)? Czy to czerwono-czarny przewód dostarcza ilość paliwa z pompy, przez złącza, do zespołu wskaźników?

Pracuję nad tym od dwóch dni, a szkoła zaczyna się od nowa. Bardzo chciałbym skończyć tę pracę! Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana.

#2 ·
Sprawdź instrukcję obsługi. Rozchodzące się paski wskazują na konkretny błąd, ale nie pamiętam z głowy, co to jest. Jest na to sekcja w instrukcji obsługi.

#3 ·
Instrukcja obsługi mówi tylko:

Wskazanie awarii wskaźnika paliwa
Gdy system paliwowy ma błąd, wskaźniki wskaźnika paliwa
zostaną wyświetlone tak, jak pokazano na ilustracji. Jeśli tak się stanie,
skontaktuj się z dealerem Hondy tak szybko, jak to możliwe.

Nie sądzę, żeby to był duży problem, z tego, co opisałeś. Czy masz instrukcję serwisową? Może warto to sprawdzić, aby rozwiązać problem.

#5 ·
Myślę, że to nie jest tak duży problem, jak opisałeś. Czy masz instrukcję serwisową? Może powinieneś to sprawdzić, aby zdiagnozować problem.
Tak, instrukcja obsługi jest bezużyteczna.

Mam instrukcję serwisową w formacie PDF, ale schemat okablowania jest zbyt mały, aby rozróżnić kolory przewodów podczas rozwiązywania problemów. Byłoby wspaniale, gdyby ktoś mógł potwierdzić, że czerwono-czarny przewód to ten, który biegnie od pompy paliwa do zestawu wskaźników, zanim zacznę sprawdzać rezystancje w linii.

Jeśli ten przewód wyświetla 10 omów dla pełnego zbiornika paliwa i 130 omów dla pustego zbiornika, to wpięcie się w niego powinno wyświetlić wartość około 100 omów (sądzę, że w zbiorniku jest około galona paliwa). Muszę wiedzieć, czy ta rezystancja jest przed czy za ECM, ponieważ ECM może konwertować wartość.

W większości przypadków pompa paliwa jest uszkodzona. Po prostu objawy paliw etanolowych i złego paliwa lub pozostawienie go tam na pewien czas bez stabilizatora.
Mieszkając w Iowa, znalazłem się w środku niczego na stacjach benzynowych, które oferują tylko etanol, więc nieuchronnie wlałem go do mojego zbiornika. Ale fakt, że zbiornik zaczął szwankować po zainstalowaniu PC3, sprawia, że myślę, że to może nie być pompa. Sprawdzenie rezystancji w linii paliwowej powinno wyizolować problem.

#4 ·
W większości przypadków pompa paliwa jest uszkodzona. Po prostu oznaki paliw etanolowych i złego gazu lub pozostawienie go tam na jakiś czas bez stabilizatora.

#6 ·
Cóż, rozgryzłem to. Złącze, które wtyka się z tyłu zestawu wskaźników, nie było mocno wpięte.

Dla osób, które mogą mieć ten sam problem i chcą rozwiązać problem, oto moja podstawowa procedura.

Najpierw podniosłem zbiornik i sprawdziłem rezystancję między przewodem czerwono-czarnym a przewodem masowym wychodzącym z pompy paliwa (z dna zbiornika paliwa). Jest łatwy dostęp do przewodów około 8 cali od pompy, gdzie przewody łączą się z czarnym złączem P3. Ze zbiornika wychodzą 3 przewody: czerwono-czarny do wskazywania ilości paliwa, czarny do masy i żółto-czerwony przewód, który idzie do wyłącznika odcinającego paliwo. Rezystancja między przewodem czerwono-czarnym a przewodem masowym powinna wynosić około 10 omów dla pełnego zbiornika i 130 omów dla pustego zbiornika. Rezystancja, jaką uzyskałem, wynosiła 75 omów, gdy zbiornik był opuszczony, i 95 omów, gdy zbiornik był przechylony do tyłu. Dobra wiadomość, oznaczało to, że pompa działała, a ilość paliwa zmieniała się wraz ze zmianą położenia zbiornika.

Drugim krokiem było sprawdzenie rezystancji na następnym złączu znajdującym się pod lewą osłoną powietrza. Jest szare złącze i niebieskie złącze. Przewód ilości paliwa to brązowo-czarny przewód w szarym złączu. Tym razem odłącz akumulator i sprawdź rezystancję między przewodem brązowo-czarnym a masą (niemalowana część ramy). Rezystancja wynosiła ponownie 75 omów. Oznaczało to, że połączenie między pompą paliwa a tym złączem było kompletne.

Na koniec usunąłem górną osłonę i natychmiast zobaczyłem, że prawe złącze zestawu wskaźników zwisa i nie jest mocno wpięte. Wpiąłem je mocno, podłączyłem akumulator i wskaźnik paliwa pokazał 4 kreski i pozostał tam po raz pierwszy od roku. Wiązka przewodów mocuje się do złącza po prawej stronie i łatwo zauważyć, jak połączenie może poluzować się pod własnym ciężarem.

Nie mógłbym być szczęśliwszy! To takie satysfakcjonujące, że udało mi się to pokonać. Teraz czas na wymianę klocków hamulcowych i rutynową wymianę oleju! :)

• Like
Reactions: r_o_b_b_y
#19 ·
Cóż, rozgryzłem to. Złącze, które wtyka się z tyłu zestawu wskaźników, nie było mocno wpięte.

Dla osób, które mogą mieć ten sam problem i chcą rozwiązać problem, oto moja podstawowa procedura.

Najpierw podniosłem zbiornik i sprawdziłem rezystancję między czerwono-czarnym przewodem a przewodem uziemiającym wychodzącym z pompy paliwa (z dna zbiornika paliwa). Jest łatwy dostęp do przewodów około 8 cali od pompy, gdzie przewody łączą się z czarnym złączem P3. Ze zbiornika wychodzą 3 przewody, czerwono-czarny do wskazywania ilości paliwa, czarny do uziemienia i żółto-czerwony przewód, który idzie do wyłącznika odcinającego paliwo. Rezystancja między przewodem czerwono-czarnym a przewodem uziemiającym powinna wynosić około 10 omów dla pełnego zbiornika i 130 omów dla pustego zbiornika. Rezystancja, jaką uzyskałem, wynosiła 75 omów, gdy zbiornik był opuszczony i 95 omów, gdy zbiornik był przechylony do tyłu. Dobra wiadomość, oznaczało to, że pompa działała i ilość paliwa zmieniała się w zależności od położenia zbiornika.

Drugim krokiem było sprawdzenie rezystancji przy następnym złączu znajdującym się pod lewą osłoną powietrzną. Jest szare złącze i niebieskie złącze. Przewód ilości paliwa to brązowo-czarny przewód w szarym złączu. Tym razem odłącz akumulator i sprawdź rezystancję między brązowo-czarnym przewodem a masą (niemalowana część ramy). Rezystancja znowu wynosiła 75 omów. Oznaczało to więc, że połączenie między pompą paliwa a tym złączem było kompletne.

Na koniec usunąłem górną osłonę i natychmiast zobaczyłem, że prawe złącze zestawu wskaźników zwisa i nie jest mocno wpięte. Wpiąłem je mocno, podłączyłem akumulator i wskaźnik paliwa pokazał 4 kreski i pozostał tam po raz pierwszy od roku. Wiązka przewodów mocuje się do złącza po prawej stronie i łatwo zauważyć, jak połączenie może się poluzować pod własnym ciężarem.

Nie mógłbym być szczęśliwszy! To takie satysfakcjonujące, że udało mi się to pokonać. Teraz czas na wymianę klocków hamulcowych i rutynową wymianę oleju! :)
Czy mógłbyś znaleźć film wyjaśniający, jak to zrobić, nie mogę znaleźć żadnych wyraźnych filmów. Mam podobny problem, że mój wskaźnik spada do migającej jednej kreski po przejechaniu 60 mil, ale kiedy tankuję, mogę wlać tylko niecałe 2 galony do 4,7-galonowego zbiornika, a potem jest pełny.

#11 ·
Mam 2006 i mam ten sam problem. Zdemontowałem przednią owiewkę i sprawdziłem wiązkę przewodów na zestawie wskaźników i była napięta. Sprawdziłem rezystancję na pompie paliwa i wynosiła 0,800 kOhm, więc zakładam, że to za duży opór i oznacza, że nie działa. Sprawdziłem również na szarej wtyczce i otrzymałem to samo. Podobno w tym motocyklu właśnie zamontowano nową pompę paliwa... jakieś pomysły?

#12 ·
Wielkie dzięki za opublikowanie swoich ustaleń, Murdoc,

Ja mam dokładnie ten sam problem w moim 05 z wachlującym się wskaźnikiem i nieprawidłowym odczytem od kilku miesięcy.

Po przeczytaniu Twojego postu, pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, było sprawdzenie złącza panelu wyświetlacza i rzeczywiście wtyczka była luźna po prawej stronie! Podłączyłem ją prawidłowo, włączyłem zasilanie i mój wskaźnik od razu działał dobrze.

Zajęło mi to tylko 5 minut, ponieważ mam zamontowane owiewki wyścigowe, ale myślę, że to dobry pomysł dla każdego, kto ma ten problem, aby dokładnie sprawdzić wtyczkę złącza jako pierwszą, ponieważ zaoszczędziło mi to dużo czasu i wysiłku związanego z testowaniem obwodów i zdejmowaniem zbiornika itp. w poszukiwaniu usterek, których nie było.

#15 ·
Mam problem, w którym mój wskaźnik paliwa nie wyświetla więcej niż 5 kresek... ale gdy zostaje 5 kresek i mniej paliwa, działa... tak jakby górne 2 lub 3 nie działały... ale mój prędkościomierz ma również uszkodzony wyświetlacz LCD... w motocyklu z 2006 roku z przebiegiem mniejszym niż 500 mil!

#16 ·
Warsztat powiedział coś o tym, że pływak może być zablokowany, ale nazwałem to BS, ponieważ nic by nie rejestrował... a także powiedzieli 703 +70/godzinę za instalację nowego wskaźnika HAHAHA tak, racja![/quote]