Honda CBR 600RR Forum banner

Problem cbr 600 2004 (ROZWIĄZANE)

1 reading
4.2K views 22 replies 3 participants last post by  Marc9  
#1 ·
Cześć, mam problem z moim cbr 600 2004, motocykl działa świetnie do 8000 obr./min, potem się zacina, wygląda jak ogranicznik, przy pełnym gazie power commander 3 usb nie miga wszystkimi światłami, ale zatrzymuje się na przedostatnim, próbuję skalibrować czujnik w programie power commander, ale nic, wynik 100% przy pełnym gazie, ale dioda LED nie miga w pełni. Jestem zdesperowany z tym motocyklem, chcę go tylko zniszczyć.

#2 ·
Nie złość się na rower. To prawdopodobnie pompa paliwa. Czy masz instrukcję serwisową? Będziesz musiał odłączyć przewód paliwowy od szyny paliwowej, a następnie zebrać paliwo do wiadra, aby zmierzyć. Załóż przewód zworkowy na przekaźnik odcinający paliwo, aby uruchomić pompę na 10 sekund. Powinieneś mieć około 6,5 uncji (US).

Będziesz także musiał przetestować ciśnienie pompy paliwa. Do tego testu potrzebujesz zestawu do testowania ciśnienia paliwa 100 psi. Zainstaluj manometr w linii z szyną paliwową i sprawdź ciśnienie pompy 50 psi.

Jeśli nie przejdzie żadnego z testów, przebuduj zespół pompy paliwa. Możesz wymienić tylko filtr paliwa pompy (ssanie przed pompą), silnik pompy paliwa i regulator ciśnienia. Nie można wymienić końcowego filtra paliwa, który nie podlega serwisowi. Po zakończeniu ponownie uruchom testy ciśnienia i przepływu, aby potwierdzić, że pompa działa prawidłowo.

Regulator ciśnienia - Możesz namoczyć stary w płynie do czyszczenia gaźników na noc lub w innym rozpuszczalniku. Ale upewnij się, że jest czysty. Możesz również kupić nowy z niektórymi zestawami pompy. Cokolwiek zdecydujesz, upewnij się, że poprowadzisz opaskę zaciskową wokół regulatora ciśnienia i przymocujesz ją do zespołu pompy. Zapobiega to ponownemu wysunięciu się regulatora ciśnienia i spowodowaniu niebezpiecznego scenariusza niskiego ciśnienia, który prawdopodobnie już masz.

Wyczyść teraz swój układ paliwowy! Podczas gdy go masz, sprawdź zbiornik i wyczyść wtryskiwacze.

PC3 - Światła, które widzisz, tylko pokazują sygnały obrotów z ECU. Prawdopodobnie nie ma to nic wspólnego z problemem. Możesz jednak tymczasowo odłączyć PC3 bez konieczności jego wyjmowania. Najtrudniejszy jest przewód sygnałowy TPS. Możesz użyć swojej GF lub małego dziecka z małymi rękami, aby odłączyć złącze PIN.

#5 ·
Dziękuję, doceniam Twoją pomoc, jutro zdemontuję pompę paliwa i wymienię na nową.
Po co wymieniać coś, co może nie być problemem? Najpierw rozwiąż zagadkę, testując obecną pompę. Musisz potwierdzić, w czym tak naprawdę tkwi problem, zanim wprowadzisz więcej zmiennych z nowymi częściami. Użyjesz tego samego zestawu ciśnieniowego i metod również na nowej pompie. W przeciwnym razie nie masz pojęcia, w czym tkwi rzeczywisty problem.

Nie używaj domysłów. To tylko kosztuje więcej czasu i pieniędzy.

#6 · (Edited)
Nie wymieniaj pompy paliwa, dopóki nie zmierzysz przepływu i ciśnienia!!!

1. Filtr paliwa może być zatkany. Pompowanie paliwa z nowej pompy do zatkanego filtra nadal spowoduje niski przepływ.

2. FPR może być poluzowany. Spowoduje to ucieczkę benzyny i powrót do zbiornika.

3. FPR może być uszkodzony, co skutkuje niskim ciśnieniem na szynie.

Jeśli chcesz tylko zgadywać i losowo wymieniać idealnie działające części na fabrycznie nowe, idealnie działające części, musisz wymienić cały zespół pompy paliwa, aby szczęśliwie złapać te elementy powyżej, które nie mają nic wspólnego z pompą paliwa. Kup tylko fabrycznie nowy zespół pompy OEM #16700-MEE-013 od autoryzowanego dealera Hondy, aby mieć pewność, że działa. Nie ma sensu wymieniać na część gorszej jakości lub wadliwą.

z późniejszego motocykla, ale ten sam pomysł:
Image

Image

#9 · (Edited)
Nadal niezbyt dobrze. Musisz uzyskać rzeczywiste liczby zmierzone dla swojego roweru. Nie ma znaczenia, czy zmierzyłeś to sam, czy mechanik. Nie zaufałbym żadnemu mechanikowi bardziej niż mogę go rzucić!

• Love
Reactions: NewRedRider
#11 ·
Powiedział mi tylko, że pompa jest dobra, niestety nie mam narzędzi do samodzielnego pomiaru, ostatnią szansą jest wymiana całej grupy pompy, w przeciwnym razie nie mogę znaleźć problemu, nie jestem w stanie tego zrobić...
Tak, możesz. Wystarczy kilka narzędzi do przetestowania przepływu pompy paliwa i żadne z nich nie są specjalistycznymi narzędziami. Manometr paliwa można również wypożyczyć w niektórych lokalnych sklepach z częściami samochodowymi. Rozejrzyj się.

Jeśli nie masz dużo pieniędzy, trzymaj się z daleka od "mechaników".

Nadal nie jest wystarczająco dobrze. Musisz uzyskać rzeczywiste liczby zmierzone dla swojego motocykla. Nie ma znaczenia, czy zmierzyłeś to sam, czy mechanik. Nie zaufałbym żadnemu mechanikowi bardziej niż ja
można nimi rzucać!
Zwłaszcza tym, którzy nie podają konkretnych informacji, takich jak ciśnienie pompy i objętość przepływu w czasie. Jeśli nie zarejestrował tych liczb, to niczego nie testował.

#14 ·
Pompa zapewnia stałą ilość przepływu. Nie wie nic o obrotach silnika. Zmierzona wartość przepływu dotyczy maksymalnego zużycia przy 15000 obr./min. Jeśli jest niewystarczająca, silnik będzie pracował przy niskich obrotach, ale nie przy wysokich. Dobra pompa w rzeczywistości zapewni około dwukrotnie większy przepływ niż wartość pokazana w teście.

#16 ·
Ale widzę wskaźnik wciąż przymocowany do mojego roweru, nie ufam mechanikowi, ale ma same pozytywne recenzje, jest profesjonalistą, nie kupi nowej pompy, jeśli powie mi, że pompa działa dobrze, gdzie jest problem????
Jedynym sposobem dla Twojego mechanika, aby WIEDZIEĆ, czy pompa jest uszkodzona, jest przetestowanie i zarejestrowanie natężenia przepływu i ciśnienia w szynie paliwowej. Jeśli tego nie zrobił, to tylko zgaduje, tak jak Ty. Albo testuje się dobrze, albo zawodzi. To nie podlega opinii. Opiera się na danych testowych. Danych, których nie otrzymałeś od swojego mechanika. Nie możesz podjąć świadomej decyzji bez tych danych testowych.

#18 ·
Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka narzędzi ręcznych, zestaw wskaźnika ciśnienia paliwa i kilka godzin, aby zdiagnozować ten problem. Szczerze mówiąc, gdyby to był mój motocykl, zamówiłbym nowy zestaw silnika pompy paliwa i odbudowałbym zespół pompy paliwa niezależnie od tego. Jeśli to nie jest problem teraz, wkrótce będzie.

Ten zestaw pompy paliwa jest faktycznie dostarczany z uszczelką zbiornika Quantum, którą należy wymienić. Kupiłem uszczelkę Honda OEM, ale ta również może działać. Zawiera również nowy regulator ciśnienia.
zestaw pompy paliwa

Ten zestaw ma złącze 2 PIN do silnika, ale nasz model rocznika nie ma złącza PIN. Musisz więc przylutować je do połączeń OEM. Nie używaj żadnej innej metody. Przylutuj je.

Ponadto, podczas instalacji nowego regulatora ciśnienia, załóż opaskę zaciskową wokół obudowy filtra i PR, aby nie mogła wyskoczyć. Dodatkowy środek bezpieczeństwa.

#19 ·
Kupiłem nową grupę pompy paliwa "quantum", teraz osiągam 11000 obr/min zamiast 8000, bez power commandera 3 jest lepiej, problem pojawia się przy pełnym otwarciu przepustnicy, jeśli puszczę na 80%, to idzie w górę, jeśli dam pełny gaz, to całkowicie się zacina.
Rower ma pełny wydech mivv, filtr sportowy.

#20 ·
Ok, to potwierdza problem z przepływem paliwa, a nie z pompą paliwa. Przeprowadź test przepływu objętościowego i uzyskaj kilka liczb zanim zmarnujesz więcej pieniędzy na wymianę idealnie działających części na fabrycznie nowe, idealnie działające części.

Image

NIE jeździj już na rowerze, dopóki nie wykonasz tego testu!! Ryzykujesz przedziurawienie tłoków z powodu ubogich mieszanek spowodowanych brakiem paliwa!

• Like
Reactions: NewRedRider
#21 ·
W końcu mój rower działa dobrze, wyczyściłem czarny filtr paliwa, ponieważ nie można go kupić osobno, pod rowerem znajdował się również łącznik pełen smaru do łańcucha.
Teraz, w teście, osiągam ogranicznik bez problemów.
Czy radziliście mi ponownie zainstalować power commander 3?
Tak czy inaczej, dziękuję wszystkim, macie zaufanie do grupy pompy paliwa.

#22 ·
Chciałbym wiedzieć, jak wyczyściłeś końcowy filtr paliwa wewnątrz obudowy. Płukanie wsteczne?

Które złącze miało zanieczyszczenia w środku? Masz jakieś zdjęcia?

Jeśli PC3 działa dobrze, zainstalowałbym go ponownie. Przynajmniej do czasu, aż będziesz chciał uaktualnić. PC3 daje ci kontrolę nad niektórymi funkcjami, których normalnie byś nie miał.