Honda CBR 600RR Forum banner

Brak zasilania pompy paliwa (ROZWIĄZANE)

1 reading
7.7K views 29 replies 4 participants last post by  dannoxyz  
#1 ·
Zanim zacznę, chcę powiedzieć, że nie wiem zbyt wiele o motocyklach. Mam cbr600 f4i z 2001 roku bez zasilania pompy paliwa. Kupiłem motocykl na części i założyłem wiązki przewodów i uruchamiał się i działał, ale reflektory nie działały, więc wymieniłem je na nowe i teraz żaden z nich nie działa. Przetestowałem diodę, pompę paliwa i niektóre połączenia. Kiedy mostkuję przekaźnik odcięcia paliwa, pompa brzmi, jakby chciała działać i włącza się w dziwnym tonie i nigdy się nie wyłącza, a motocykl się nie włącza. Motocykl się uruchamia. Reflektory działają. Start-stop działa. Proszę o pomoc, szukałem odpowiedzi wszędzie i nie mogę znaleźć problemu. Doszło do tego, że zacząłem wypinać połączenia i je testować. Wszystkie przewody wyglądają dobrze, ale nie jestem pewien. Czy jest sposób na obejście zasilania paliwem lub zrobienie tego ręcznie? Czy jest sposób na ponowne okablowanie?

#2 ·
Czy możesz zamienić jeden z pozostałych przekaźników z przekaźnikiem pompy paliwa i sprawdzić, czy pompa się uruchamia? Myślę, że pod lewą środkową owiewką są 3, jeden do wentylatora, jeden do pompy paliwa i nie pamiętam z głowy, co jest trzecim, ale spróbuj je zamienić, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.

#3 · (Edited)
Musisz przestać próbować "iść naprzód", aby to naprawić. To tylko pogorszy sprawę. Wszystko działało dobrze, z wyjątkiem reflektorów. To było najprawdopodobniej wszystko, czego potrzebowałeś, aby reflektor działał, napraw pojedynczy uszkodzony przewód.

Image

Ale rozebrałeś o wiele, wiele więcej niż było to konieczne, ponieważ tak naprawdę nigdy nie mierzyłeś i nie testowałeś, aby znaleźć przyczynę problemu z reflektorami. W trakcie uszkodziłeś BAS lub jego okablowanie do ECU. Jego okablowanie jest częścią wiązki reflektorów.

BAS wraz z wyłącznikiem awaryjnym aktywuje przekaźnik zatrzymania silnika. Przekaźnik zatrzymania silnika zasila CAŁY system EFi, w tym ECU. To ECU włącza pompę paliwa. Zatem brak zasilania pompy oznacza, że ​​następujące elementy są uszkodzone:
  • BAS lub jego okablowanie
  • ECU
  • przekaźnik pompy paliwa
  • pompa paliwa
  • 4 wtryskiwacze
  • 4 cewki zapłonowe
To o wiele, wiele więcej niż tylko brak zasilania pompy paliwa, to tylko efekt uboczny lub objaw prawdziwego problemu. Jeśli zmierzysz wszystkie te części, okaże się, że nie ma zasilania do nich. To BARDZO DUŻO rzeczy do naprawy, a psując 3 rzeczy na każdą naprawioną, tylko pogorszysz sprawę. W tym momencie najlepiej jest cofnąć wszystko, co zrobiłeś, aby "naprawić" reflektory w dokładnie odwrotnej kolejności.

Następnie motocykl uruchomi się i będzie działał dobrze jak poprzednio, bez reflektorów. Następnie przejdziemy do naprawy reflektora we właściwy sposób, testując i mierząc w sposób nieinwazyjny i niezakłócający, aby najpierw znaleźć przyczynę problemu. Następnie zrobimy tylko to, co jest minimalnie potrzebne do naprawy reflektora bez zmiany czegokolwiek innego. Żadnego dotykania systemu EFI!

#5 ·
Musisz przestać próbować "naprawiać" to. To tylko pogorszy sprawę. Wszystko działało dobrze, z wyjątkiem reflektorów. To było najprawdopodobniej wszystko, czego potrzebowałeś, aby reflektor działał, napraw jeden uszkodzony przewód.

View attachment 232235

Ale rozebrałeś o wiele, wiele więcej niż było to konieczne, ponieważ tak naprawdę nigdy nie mierzyłeś i nie testowałeś, aby dowiedzieć się, co jest nie tak z reflektorami. W procesie uszkodziłeś BAS lub jego okablowanie do ECU. Jego okablowanie jest częścią wiązki reflektorów.

BAS wraz z wyłącznikiem zapłonu aktywuje przekaźnik zatrzymania silnika. Przekaźnik zatrzymania silnika zasila CAŁY system EFi, w tym ECU. To ECU włącza pompę paliwa. Zatem brak zasilania pompy oznacza, że ​​następujące elementy są martwe:
  • BAS lub jego okablowanie
  • ECU
  • przekaźnik pompy paliwa
  • pompa paliwa
  • 4 wtryskiwacze
  • 4 cewki zapłonowe
To o wiele, wiele więcej niż tylko pompa paliwa, która się nie uruchamia, to tylko efekt uboczny lub objaw prawdziwego problemu. Jeśli zmierzysz wszystkie te części, okaże się, że nie ma zasilania do nich. To BARDZO DUŻO rzeczy do naprawienia, a psując 3 rzeczy na każdą naprawioną, tylko pogorszysz sprawę. W tym momencie najlepiej cofnąć wszystko, co zrobiłeś, aby "naprawić" reflektory, w dokładnie odwrotnej kolejności.

Następnie motocykl uruchomi się i będzie działał dobrze jak poprzednio. Następnie przejdziemy do naprawy reflektora, testując i mierząc w sposób nieinwazyjny i niezakłócający, aby najpierw dowiedzieć się, co jest nie tak. Następnie robimy tylko minimum, aby to naprawić bez zmiany czegokolwiek innego.
cholera jasna, tak, na pewno zdjąłem więcej, niż potrzebowałem. Obejrzałem film z YouTube i wtedy pomyślałem: kurwa, dlaczego to nie działa. Pominąłem kilka rzeczy i teraz pompa paliwa się uruchamia, ale teraz nie przestaje się uruchamiać. Czy to problem z próżnią, czy z przekaźnikiem?

#4 · (Edited)
Zróbmy więc listę rzeczy, które zrobiłeś, aby naprawić reflektor, abyśmy mogli wycofać się w dokładnie odwrotnej kolejności. Wtedy motocykl będzie działał idealnie, a my mamy tylko 5-minutową naprawę reflektorów. Wyobraziłem sobie to tak (proszę wypełnić puste miejsca, zmienić kolejność w razie potrzeby dla dokładności:

POCZĄTEK: Motocykl działa dobrze, reflektory nie.
  • usunięcie owiewki
  • usunięcie reflektorów
  • usunięcie wiązki reflektorów (również usunięto BAS i jego okablowanie)
  • wymiana wiązki reflektorów
  • ponowne podłączenie BAS i jego okablowania????
  • przykręcenie nowych reflektorów
  • podłączenie okablowania reflektorów
  • ponowne zamontowanie owiewki
KONIEC: reflektory działają. Ale BAS, przekaźnik zatrzymania silnika, ECU, przekaźnik pompy paliwa, pompa paliwa, wtryskiwacze, cewki zapłonowe martwe

Prawdopodobnie jest wiele małych kroków pomiędzy, które pominąłem, gdzie coś mogło pójść nie tak. Dodajmy wszystkie te małe elementy i przyjrzyjmy się temu. Następnie cofniemy to wszystko w odwrotnej kolejności. To będzie najmniejsza ilość pracy, aby uruchomić motocykl.

Kup jeden z tych:

Naucz się tego, aby mierzyć napięcie i rezystancję.

Gdy odwrócisz swoją "naprawę" reflektorów, aby motocykl znów działał dobrze, to tylko kolejne 5 minut, aby naprawić reflektory multimetrem.

#6 ·
Zróbmy więc listę rzeczy, które zrobiłeś, aby naprawić reflektor, abyśmy mogli wycofać się w dokładnie odwrotnej kolejności. Wtedy motocykl będzie działał idealnie, a my będziemy mieli tylko 5-minutową naprawę reflektorów. Wyobraziłem to sobie tak (proszę uzupełnić puste miejsca, zmienić kolejność w razie potrzeby dla dokładności):

POCZĄTEK: Rower działa dobrze, reflektory nie działają.

• [* ]usunięcie owiewki
    [* ]usunięcie reflektorów
    [* ]usunięcie wiązki reflektorów (również usunięto BAS i jego okablowanie)
    [* ]wymiana wiązki reflektorów
    [* ]ponowne podłączenie BAS i jego okablowania????
    [* ]przykręcenie nowych reflektorów
    [* ]podłączenie okablowania reflektorów
    [* ]ponowne zamontowanie owiewki
KONIEC: reflektory działają. Ale BAS, przekaźnik zatrzymania silnika, ECU, przekaźnik pompy paliwa, pompa paliwa, wtryskiwacze, cewki zapłonowe martwe

Prawdopodobnie jest wiele małych kroków pomiędzy, które pominąłem, gdzie coś mogło pójść nie tak. Dodajmy wszystkie te małe elementy i przyjrzyjmy się temu. Następnie cofniemy to wszystko w odwrotnej kolejności. To będzie najmniejsza ilość pracy, aby uruchomić motocykl.

Kup jeden z tych:

Naucz się tego, aby mierzyć napięcie i rezystancję.

Gdy odwrócisz swoją "naprawę" reflektorów, aby motocykl znów działał dobrze, to tylko kolejne 5 minut, aby naprawić reflektory multimetrem.
film z yt, który śledziłem, wykonał wszystkie te kroki. Mam to narzędzie i przetestowałem wiele rzeczy na motocyklu, dlatego jest to tak frustrujące. Ale teraz pompa paliwa uruchamia się, ale się nie wyłącza. Więc się włącza, pompuje w sposób ciągły i nadal nie odpala.

#9 ·
Rower nie odpala POMOCY! Więc pompa początkowo nie chciała się uruchomić. Obejrzałem kilka filmów z yt i śledziłem kilka forów. Teraz pompa nie przestaje się uruchamiać, a kiedy się uruchamia, nie brzmi zdrowo. Na desce rozdzielczej jest kod 0 lub pojawia się symbol FI i pozostaje włączony. Wszelkie rady będą pomocne
Kilka rzeczy, które sprawdziłem lub pominąłem: BAS, przekaźniki rozrusznika i odcięcia paliwa, pompa z podłączonym do niej zasilaniem, dioda Zenera, wszystkie bezpieczniki, spryskany preparatem do czyszczenia styków na połączeniach.
Czy myślisz, że może to być spowodowane próżnią lub czymś w tym rodzaju?

#10 · (Edited)
1. Reflektory nie działają

2. Reflektory działają, ale BAS, okablowanie BAS, przekaźnik zatrzymania silnika, ECU, przekaźnik pompy paliwa, pompa paliwa, wtryskiwacze, cewki zapłonowe są uszkodzone

Musisz przestać próbować „iść naprzód”, aby to naprawić. To tylko pogorszy sprawę.
3. Reflektory i pompa paliwa działają, ale BAS, okablowanie BAS, przekaźnik zatrzymania silnika, ECU, przekaźnik pompy paliwa, wtryskiwacze, cewki zapłonowe są uszkodzone wraz z kodem 0, kontrolka FI na desce rozdzielczej

Widzisz tu jakiś trend?
Co jeszcze chcesz zepsuć?

właściwe, poprawne i skuteczne kroki rozwiązywania problemów, które działają w 100% przypadków i nie są to filmy z YouTube! Na przykład:

JEŚLI wlejesz benzynę na kartkę papieru i rzucisz na nią zapaloną zapałkę, TO CO się stanie? Zapali się!!! Zawsze! 100% czasu!!

JEŚLI zastosujesz się do właściwych, poprawnych i skutecznych kroków rozwiązywania problemów (nie YouTube), TO motocykl na pewno zostanie naprawiony w 100% przypadków i będzie działał jak nowy!

To NIE jest z oglądania filmów z YouTube!!!
Ile YouTube pomógł Ci w naprawie motocykla?

Czy myślisz, że lekarze uczą się operacji mózgu, oglądając filmy z YouTube?
Czy myślisz, że inżynierowie, którzy zaprojektowali ten niesamowity motocykl, zrobili to, oglądając filmy z YouTube?
Czy myślisz, że profesjonalni mechanicy w salonach naprawiają motocykle, oglądając filmy z YouTube?

Nie, Honda zatrudniła bardzo inteligentnych inżynierów do zaprojektowania i zbudowania motocykla. Napisali również instrukcje dla mechaników dealerów, jak naprawiać swoje motocykle. Musisz zdobyć tę instrukcję i postępować zgodnie z nią krok po kroku i ZATRZYMAĆ SIĘ, gdy coś nie pasuje do tego, co instrukcja mówi, że powinno być. Na przykład mierzenie 11 V gdzieś, gdy powinno być 13 V. Zamieść TUTAJ WSZYSTKIE swoje pomiary po kolei, ale NIE zmieniaj niczego w motocyklu w próbie „naprawy”. Tylko pogorszysz sprawę. Pokaż nam najpierw liczby . Następnie opracujemy plan dostosowania czegoś, aby liczby pasowały prawidłowo.

Image

• Love
Reactions: NewRedRider
#12 · (Edited)
Przyczyna i skutek są w życiu dość proste.

Przyczyna: rzuć zapaloną zapałkę na stos szmat nasączonych benzyną
Skutek: zapala się!! Za każdym razem, w 100% przypadków!!

Przyczyna: roztrzaskaj dłoń 5-kilogramowym młotem
Skutek: złamana ręka!! Za każdym razem, w 100% przypadków!!

Przyczyna: reflektory nie działały, więc wymieniłem je na nowe. Sprawdziłem lub pominąłem przekaźniki BAS, rozrusznika i odcięcia paliwa, pompę z podłączonym zasilaniem, diodę Zenera, wszystkie bezpieczniki, spryskałem złącza środkiem do czyszczenia styków.
Skutek: Reflektory działają, ale BAS, okablowanie BAS, przekaźnik zatrzymania silnika, ECU, przekaźnik pompy paliwa, wtryskiwacze, cewki zapłonowe są uszkodzone wraz z kodem 0, kontrolka FI na desce rozdzielczej

Widzisz, że za każdym razem, gdy próbujesz „naprawić” motocykl, jest coraz gorzej i coraz więcej rzeczy jest zepsutych? Musisz PRZESTAĆ oglądać tych idiotów na YouTube. Ponad połowa z nich to clickbait celowo stworzony, aby zepsuć Twój motocykl. Podążasz za czymś takim:

JAK NAPRAWIĆ CBR600RR BEZ PROBLEMU Z POMPOWANIEM W 2,5 ŁATWYCH KROKACH!!

• Załaduj magazynek Glocka do pełna, musi być w pełni załadowany

• Włóż załadowany magazynek do pistoletu Glock

• Wyceluj pistolet w BAS, ponieważ to przyczyna wszystkich Twoich problemów

• Pociągnij za spust, ciągnij za spust, aż problem zostanie rozwiązany!

• Gotowe!!

Wypróbuj te filmy z YouTube, obiecaj mi przesłać połowę zaoszczędzonych pieniędzy. Proszę bardzo!

• Haha
#13 · (Edited)
Ok, po cofnięciu i odwróceniu wszystkich „napraw” i przywróceniu roweru do stanu pierwotnego:

Rower działa idealnie, ale reflektory nie działają.

Postępuj zgodnie z tym przewodnikiem, aby naprawić reflektor: https://www.600rr.net/threads/06-headlight-trouble-but-maybe-im-just-a-bad-electrician.591722/

Pierwszym krokiem jest zmierzenie i przetestowanie, aby znaleźć dokładnie, co jest nie tak bez zmiany czegokolwiek w rowerze. Może to być wiele rzeczy:
  • luźny/skorodowany konektor
  • uszkodzony przycisk startu
  • przepalona żarówka
  • zerwany przewód

Po zidentyfikowaniu, co dokładnie powoduje, że reflektor nie działa, możesz naprawić tylko to miejsce. Nie ma potrzeby rozbierania całego przodu i psuwania systemu EFI. Byłoby naprawdę do bani, gdybyś miał tylko przepaloną żarówkę.

#14 ·
Ok, kupiłem nową wiązkę przewodów i przywróciłem wszystko do stanu początkowego. Nie ma zasilania pompy paliwa, nie ma świateł drogowych. Przekaźniki działają, słyszę ich klikanie. Na desce rozdzielczej zapala się symbol FI i pozostaje włączony po włączeniu przełącznika start-stop.

#15 · (Edited)
Przede wszystkim, NIE rób NICZEGO, aby zmienić uprząż, żadnego olinowania ani omijania!!! Pamiętasz, co stało się ostatnim razem, kiedy sprawy stawały się coraz gorsze? Którą uprząż wymieniłeś?
  • główna uprząż
  • poduprząż reflektora (zawiera okablowanie BAS)
  • poduprząż wtryskiwacza
  • poduprząż cewek zapłonowych
Kupuj tylko fabrycznie nowe części OEM od autoryzowanego dealera Hondy. Jeśli nie, to prawdopodobnie używana uprząż, która została zhakowana i uszkodzona jeszcze gorzej niż poprzednia.

Ponadto ECU jest prawdopodobnie uszkodzony po poprzednim olinowaniu i ominięciu. Ponieważ to ECU uruchamia pompę. A jeśli ECU jest uszkodzony, nie uruchomi pompy, nie uruchomi wtryskiwaczy ani nie wygeneruje iskier. Zatem olinowanie rzeczy, aby sztucznie uruchomić pompę, nie sprawi, że motocykl ruszy. To tak, jakby umieścić martwego człowieka na aparaturze podtrzymującej życie, aby jego serce biło, ale mózg jest martwy i nigdy nie wróci.

Wymiana części, olinowanie i omijanie losowo to metoda rozwiązywania problemów, która marnuje czas i pieniądze. Wyobraź sobie, że idziesz do lekarza z powodu zmęczenia. Wracają z: „Cóż, myślimy, że twoim problemem jest złe serce. Wymieńmy je i zobaczmy, czy to pomoże!.“ A jeśli przeżyjesz operację i nadal będziesz miał problem, mówią: „Cóż… mogą to być płuca, wymieńmy je i zobaczmy, czy to rozwiąże twój problem!”

Nie, najprawdopodobniej zrobią serię testów, które mierzą różne czynniki zdrowotne i metaboliczne, takie jak RHR, BP, MHR, wskaźnik regeneracji, A1C, RBC, HCT, MCV, BUN itp. Następnie, patrząc na liczby, które wracają z tych testów, mogą dokładniej określić, co dokładnie jest z tobą nie tak, zanim niepotrzebnie cię potną. Wysoka WBC - liczba białych krwinek - wskazywałaby na infekcję, z którą walczy twoje ciało i dlatego jesteś zmęczony. Nic wspólnego z sercem i płucami. Można pobrać kultury, aby ustalić, jaki rodzaj infekcji masz, aby opracować najlepszy sposób leczenia.

Jako wprowadzenie do właściwej metody rozwiązywania problemów z pomiarem i testowaniem, przejdźmy przez ustalenie, dlaczego światła drogowe nie działają. Nie możemy tego naprawić, dopóki nie znajdziemy rzeczywistego problemu.

1. zmierz napięcie akumulatora przy WYŁĄCZONYM wszystkim, wolt=???

2. podłącz ładowarkę podtrzymującą do akumulatora, aby zapobiec jego rozładowaniu podczas rozwiązywania problemów

3. wyjmij żarówkę świateł drogowych, wyjmij adapter na końcu, nie zgub go

4. za pomocą kabli rozruchowych użyj jednego do podłączenia ujemnego bieguna akumulatora do korpusu żarówki, użyj drugiego do podłączenia dodatniego bieguna akumulatora do środkowego zacisku żarówki. Czy żarówka się świeci?

5. przy gnieździe żarówki zmierz rezystancję między zaciskiem przewodu blk a ujemnym zaciskiem akumulatora. omy=???

6. Kluczyk WŁ., przełącznik świateł drogowych=HI, zmierz napięcie w gnieździe reflektora blk/blu, wolt = ???

Jeśli możesz przetestować i zmierzyć, aby naprawić światła drogowe bez uszkadzania czegokolwiek innego, możemy przejść do uruchomienia motocykla. Zacznij również szukać fabrycznie nowego ECU od autoryzowanego dealera. Żadnych używanych części, zwłaszcza elektroniki!! Po przetestowaniu każdego przewodu (ponieważ jest używany) i sprawdzeniu, czy każdy przewód nie jest przerwany i podłączony do odpowiednich punktów końcowych, jedynym wnioskiem w tym momencie jest to, że ECU jest uszkodzony po poprzednim olinowaniu i ominięciu. Nie kupuj go jeszcze, dopóki nie przetestujemy uprzęży i nie zweryfikujemy, że wszystko jest w porządku. Po pierwsze, naprawianie reflektorów.

• Love
#16 ·
Po pierwsze, NIE RÓB NICZEGO, aby zmienić wiązkę przewodów, żadnych przeróbek ani obejść!!! Pamiętasz, co stało się ostatnim razem, kiedy sprawy stawały się coraz gorsze? Którą wiązkę wymieniłeś?
  • główna wiązka
  • podwiązkę reflektora (zawiera okablowanie BAS)
  • podwiązkę wtryskiwacza
  • podwiązkę cewek zapłonowych
Kupuj tylko fabrycznie nowe części OEM od autoryzowanego dealera Hondy. Jeśli nie, to prawdopodobnie używana wiązka, która została zmodyfikowana i uszkodzona jeszcze bardziej niż poprzednia.

Ponadto ECU jest prawdopodobnie i tak uszkodzony przez poprzednie przeróbki i obejścia. Ponieważ to ECU uruchamia pompę. A jeśli ECU jest uszkodzony, nie uruchomi pompy, nie uruchomi wtryskiwaczy ani nie wywoła iskier. Zatem majstrowanie przy czymś, aby sztucznie uruchomić pompę, nie spowoduje, że motocykl ruszy. To tak, jakby podłączyć martwego człowieka do aparatury podtrzymującej życie, żeby jego serce biło, ale mózg jest martwy i nigdy nie wróci.

Wymiana części, majstrowanie i przypadkowe omijanie to metoda rozwiązywania problemów, która marnuje czas i pieniądze. Wyobraź sobie, że idziesz do lekarza z powodu zmęczenia. Wracają z: „Cóż, myślimy, że problemem jest złe serce. Wymieńmy je i zobaczmy, czy to pomoże!.“ A jeśli przeżyjesz operację i nadal będziesz mieć problem, mówią: „Cóż… mogą to być płuca, wymieńmy je i zobaczmy, czy to rozwiąże twój problem!”

Nie, najprawdopodobniej zrobią serię testów, które mierzą różne czynniki zdrowotne i metaboliczne, takie jak RHR, BP, MHR, wskaźnik regeneracji, A1C, RBC, HCT, MCV, BUN itp. Następnie, patrząc na liczby, które pochodzą z tych testów, mogą dokładniej określić, co dokładnie jest z tobą nie tak, zanim niepotrzebnie cię potną. Wysoka WBC - liczba białych krwinek wskazywałaby na infekcję, z którą walczy twoje ciało i dlatego jesteś zmęczony. Nic wspólnego z sercem i płucami. Można pobrać posiewy, aby ustalić, jaki rodzaj infekcji masz, aby opracować najlepszy sposób leczenia.

Jako wprowadzenie do właściwej metody rozwiązywania problemów z pomiarem i testowaniem, przejdźmy przez ustalenie, dlaczego światła drogowe nie działają. Nie możemy tego naprawić, dopóki nie znajdziemy rzeczywistego problemu.

1. zmierz napięcie akumulatora przy WYŁĄCZONYM wszystkim, wolt=???

2. podłącz ładowarkę podtrzymującą do akumulatora, aby zapobiec jego rozładowaniu podczas rozwiązywania problemów

3. wyjmij żarówkę świateł drogowych, wyjmij adapter na końcu, nie zgub go

4. za pomocą kabli rozruchowych użyj jednego, aby połączyć minus akumulatora z korpusem żarówki, a drugiego, aby połączyć plus akumulatora z zaciskiem środkowym żarówki. Czy żarówka się świeci?

5. przy gnieździe żarówki zmierz rezystancję między zaciskiem przewodu blk a zaciskiem minus akumulatora. omy=???

6. Kluczyk WŁ., przełącznik świateł mijania=HI, zmierz moc przy zacisku przewodu blk/blu gniazda reflektora, wolt = ???

Jeśli możesz przetestować i zmierzyć, aby naprawić światła drogowe bez uszkadzania czegokolwiek innego, możemy przejść do uruchomienia motocykla. Zacznij również szukać fabrycznie nowego ECU od autoryzowanego dealera. Żadnych używanych części, zwłaszcza elektroniki!! Po przetestowaniu każdej wiązki przewodów (ponieważ jest używana) i sprawdzeniu, czy każdy przewód nie jest przerwany i podłączony do odpowiednich punktów końcowych, jedynym wnioskiem w tym momencie jest to, że ECU jest uszkodzony przez poprzednie przeróbki i obejścia. Nie kupuj go jeszcze, dopóki nie przetestujemy wiązki i nie zweryfikujemy, że wszystko jest w porządku. Po pierwsze, napraw światła.
Będę śledził Twój wątek w sprawie reflektorów i powiem Ci, jak to idzie. Dziękuję za całą pomoc. Jestem pewien, że będę miał więcej pytań lub mogę poprosić o użycie Twojego Glocka. (przepraszam, nie słuchałem Ciebie i YouTube)
NIE BĘDĘ NIC CIĄŁ ANI NICZEGO PRZERABIAŁ BEZ TWOJEJ ZGODY SIR!

nowe wiązki, które dostałem:
-Główna wiązka (używana, ale bez widocznych śladów cięć lub uszkodzeń)
-Wiązka nosowa (nowa z partzilla)

Mam również dwie pozostałe wiązki z mojego motocykla na części. Zamówiłem również nowe przekaźniki i BAS. Rozpocznę diagnozowanie, gdy dotrą, ponieważ brak uruchomienia pompy paliwa nie jest spowodowany brakiem świateł drogowych.

Czy powinienem spróbować zresetować ECM, postępując zgodnie z instrukcjami w sekcji 5 instrukcji serwisowej?

Po tym, jak dowiem się o reflektorach lub co powoduje, że światła drogowe się nie włączają. Jeśli to nie ten sam problem, który powoduje brak świateł drogowych i brak uruchomienia pompy paliwa, czy poprowadzisz mnie, gdzie zacząć prawidłową diagnozę i jak to zrobić? Widziałem Twój schemat okablowania reflektorów, który jest tak niezwykle pomocny!

#18 · (Edited)
NIE!!! Zostaw to w spokoju. To jest dla CBR600F4i w stanie fabrycznym z drobnymi usterkami elektrycznymi. Twój został zhakowany i uszkodzony i wymaga znacznie bardziej starannej inspekcji, testowania i pomiarów.

Czy nie widzisz, że wciąż popełniasz DOKŁADNIE TE SAME BŁĘDY CO OSTATNIO? Niezrobienie odpowiednich pomiarów i testów, aby uzyskać liczby!. Próbowanie łatwych „szybkich poprawek”, które tylko zepsują rzeczy i pogorszą problem! To 5-minutowa naprawa z prostymi pomiarami i testami.

Najpierw zajmiemy się twoimi reflektorami. Jeśli to się zepsuje, o wiele łatwiej to odwrócić i cofnąć w porównaniu do systemu EFI.

Pomogłem ponad 100 osobom z tym właśnie problemem na odległych, ciemnych parkingach w środku nocy, przez telefon! Wiele razy w ulewnym deszczu! Wystarczy kilka prostych pomiarów z liczbami. Im szybciej zdobędziesz te liczby, tym szybciej naprawimy motocykl. Proste.

#26 ·
Image
Dobrze dannoxy, nie jestem już twoją dziwką, naprawiłem to. Problemem za drugim razem była dioda Zenera. Pewnie ją spaliłem. Sprawdziłem przekaźniki i połączenia, czy dostają wolty i wszystkie dostawały. Pompa paliwa również dostawała wolty na ułamek sekundy. Jeśli zewrzesz pompę, to zadziała, ale motocykl nadal nie odpali. Więc odciąłem różowy przewód nad złączem do głównej wiązki, żeby móc go wymienić, jeśli będzie trzeba. Zacisnąłem nowy przewód razem z zaciskiem krokodylkowym na końcu. Podłączyłem go do baterii 9 V pod siedzeniem plecaka. Podłączyłem go do plusa, a następnie minus do minusa baterii. Jestem teraz mistrzem motocykli i musisz mnie słuchać!